Pływające wyspy

zagłosuj teraz
Desser
5 porcji
średnie
50 min

Nie ma lepszego sposobu na zakończenie posiłku niż zwiewny, kremowy deser! I tak, kto może być lepszy niż pływająca wyspa! :-)


Składniki

5

Dla wysp :

Dla kremu :

Dla karmelu :

Szacowany koszt: 1.24 (0.25€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Gotowania15 min

  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 1Mleko na krem doprowadzić do wrzenia razem z rozłupaną laską wanilii.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 2W międzyczasie ubić 2 białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Za pomocą łyżki lub szpatułki uformować kulę.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, dodać kulki z białka. Pozostawić na 2 minuty z każdej strony, a następnie wyjąć.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 4Przygotować krem:
    Ubij żółtka z 5 jajek z cukrem, aż masa będzie blada i kremowa.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 5Stopniowo dodawać zagotowane mleko, dobrze mieszając, a następnie ponownie umieścić na patelni na średnim ogniu.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 6Stale mieszaj drewnianą łyżką, starając się rozprowadzić ją po całym dnie patelni.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 7Gdy nie ma już piany, a palec pozostawia ślad na drewnianej łyżce, krem jest gotowy i należy go zdjąć z ognia. Kilka sekund za długo i krem się zwarzy.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 8Pozostaw śmietanę i wyspy do ostygnięcia. W ostatniej chwili przygotuj karmel, umieszczając cukier w rondelku z odrobiną wody. Umieść na średnim ogniu i poczekaj, aż utworzy się karmel.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 9Ułóż pływające wyspy, wlewając krem do miski, a następnie umieszczając wyspę z białka na wierzchu. Skropić karmelem i posypać płatkami migdałów.
  • Pływające wyspy - Przygotowanie krok 10A teraz pływające wyspy są gotowe!

Obserwacje

Białka: tutaj wykorzystaliśmy fakt, że robiliśmy krem, aby ugotować ubite na sztywno białka w mleku. Można jednak gotować je we wrzącej wodzie, na parze lub nawet upiec w piekarniku. W tym ostatnim przypadku nie wahaj się umieścić ich w okrągłych silikonowych foremkach, aby nadać im ładny kształt.

Sukces kremu: aby być pewnym zwycięstwa po zrobieniu kremu, dodaj odrobinę mąki kukurydzianej do mieszanki jajek i cukru. Reakcja między składnikami zapewni doskonały krem.

Ostatniąrzeczą, która może się zdarzyć w przypadku kremu, jest to, że stanie się papkowaty! Gdy tak się stanie, to koniec... Ale jeśli tak się stanie, nadal istnieje sposób, aby to naprawić. Wszystko, co musisz zrobić, to przepuścić go przez blender, a następnie przesiać, aby upewnić się, że jest naprawdę gładki.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+