Pływające wyspy
Nie ma lepszego sposobu na zakończenie posiłku niż zwiewny, kremowy deser! I tak, kto może być lepszy niż pływająca wyspa! :-)
Składniki
Dla wysp :
Dla kremu :
Dla karmelu :
Przygotowanie
- Mleko na krem doprowadzić do wrzenia razem z rozłupaną laską wanilii.
- W międzyczasie ubić 2 białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Za pomocą łyżki lub szpatułki uformować kulę.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać kulki z białka. Pozostawić na 2 minuty z każdej strony, a następnie wyjąć.
- Przygotować krem:
Ubij żółtka z 5 jajek z cukrem, aż masa będzie blada i kremowa. - Stopniowo dodawać zagotowane mleko, dobrze mieszając, a następnie ponownie umieścić na patelni na średnim ogniu.
- Stale mieszaj drewnianą łyżką, starając się rozprowadzić ją po całym dnie patelni.
- Gdy nie ma już piany, a palec pozostawia ślad na drewnianej łyżce, krem jest gotowy i należy go zdjąć z ognia. Kilka sekund za długo i krem się zwarzy.
- Pozostaw śmietanę i wyspy do ostygnięcia. W ostatniej chwili przygotuj karmel, umieszczając cukier w rondelku z odrobiną wody. Umieść na średnim ogniu i poczekaj, aż utworzy się karmel.
- Ułóż pływające wyspy, wlewając krem do miski, a następnie umieszczając wyspę z białka na wierzchu. Skropić karmelem i posypać płatkami migdałów.
- A teraz pływające wyspy są gotowe!
Obserwacje
Białka: tutaj wykorzystaliśmy fakt, że robiliśmy krem, aby ugotować ubite na sztywno białka w mleku. Można jednak gotować je we wrzącej wodzie, na parze lub nawet upiec w piekarniku. W tym ostatnim przypadku nie wahaj się umieścić ich w okrągłych silikonowych foremkach, aby nadać im ładny kształt.
Sukces kremu: aby być pewnym zwycięstwa po zrobieniu kremu, dodaj odrobinę mąki kukurydzianej do mieszanki jajek i cukru. Reakcja między składnikami zapewni doskonały krem.
Ostatniąrzeczą, która może się zdarzyć w przypadku kremu, jest to, że stanie się papkowaty! Gdy tak się stanie, to koniec... Ale jeśli tak się stanie, nadal istnieje sposób, aby to naprawić. Wszystko, co musisz zrobić, to przepuścić go przez blender, a następnie przesiać, aby upewnić się, że jest naprawdę gładki.