Domowe masło orzechowe

vote now
Domowe masło orzechowe



Ktoś spyta po co podawać przepis na masło orzechowe, które można kupić w zasadzie każdym sklepie. Przede wszystkim po to, aby wiedzieć co się je. Półki sklepowe pełne są maseł orzechowych, które wzbogacane są o cukier, sól, a przede wszystkim masę niepotrzebnego oleju, aromatów, stabilizatorów i tym podobnych. Rzadko można spotkać masło, które zawiera więcej niż 60-70% orzechów. Dodatkowo koszt produkcji własnego masła jest znacznie mniejszy niż kupnego, które jak wspomniałam najczęściej dopychane jest niepotrzebnymi składnikami.
Do stworzenia masła orzechowego nie potrzeba nic więcej poza orzechami ziemnymi!!!
Wykorzystujemy orzechy prażone (nie smażone), bez soli. W sklepach można spotkać kilogramowe worki takich orzeszków w cenie 10-12 zł, można również wykorzystać fistaszki, do których dochodzi w prawdzie obieranie i prażenie na suchej patelni.
No dobrze, jak zatem zrobić takie masło?Wystarczy miksować orzechy, tak długo aż zaczną wydzielać swój naturalny tłuszcz i z suchej "mąki" zamienią się w gładki, nieco lejący krem. Nic prostszego :)

Czym miksować orzechy? Najlepiej sprawdza się Thermomix oraz malaksery i blendery stojące, o wysokich obrotach. Blendery o niskiej mocy oraz ręczne mogą się w tym przypadku nie sprawdzić. Jeśli mamy słaby blender to orzechy najlepiej zmielić wcześniej np. w młynku do kawy, a następnie przełożyć blendera i miksować do uzyskania masła.
Co zrobić z masłem? Jeśli lubicie, masło możecie również posłodzić lub posolić, ale przyznam szczerze że najsmaczniejsze jest bez dodatków. Masło orzechowe można również wzbogacić w kakao, kawałki czekolady, czy wiórki kokosowe.
Sposobów na wykorzystanie domowego masła jest wiele, na moim blogu znajdziecie kilka przepysznych propozycji:

AFRYKAŃSKA ZUPA ORZECHOWABABECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYMCIASTO ORZECHOWE Z KREMEMLODY Z MASŁEM ORZECHOWYMMAKARON GRYCZANY W ORZECHOWYM SOSIEOWSIANKA NA GĘSTOPROSTE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYMSERNIK Z OKARY O SMAKU SNICKERSA

Jak przechowywać? Masło orzechowe po ukręceniu najlepiej przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Słoiczki z masłem można również pasteryzować.



M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+