Galareta wieprzowa
vote now
Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików.
Składniki:- 2 golonki wieprzowe
- 2 nóżki wieprzowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- sól lub jarzynka
- 2 łyżki żelatyny
- groszek konserwowy i pietruszka zielona do dekoracji
Przygotowanie:Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę którą kroimy w plasterki, resztę wyrzucamy i dodajemy do niego tłuszcz, dodajemy sól lub jarzynkę i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Do miseczek lub filiżanek wkładamy plasterki marchewki, troszkę mięska i zalewamy gorącym rosołem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem możemy włożyć do lodówki.
Taka galareta wytrzyma 1 tydzień w lodówce. A jak chcemy mieć na później to robimy w słoiczkach zamknąć zakrętkę i przewracając do góry dnem aby się dobrze zassała. Gdy ostygnie odwracamy słoik aby wszystko zeszło na dno.
Podajemy z octem lub sokiem z cytryny wszystko zależy od gustu.
Składniki:- 2 golonki wieprzowe
- 2 nóżki wieprzowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- sól lub jarzynka
- 2 łyżki żelatyny
- groszek konserwowy i pietruszka zielona do dekoracji
Przygotowanie:Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę którą kroimy w plasterki, resztę wyrzucamy i dodajemy do niego tłuszcz, dodajemy sól lub jarzynkę i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Do miseczek lub filiżanek wkładamy plasterki marchewki, troszkę mięska i zalewamy gorącym rosołem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem możemy włożyć do lodówki.
Taka galareta wytrzyma 1 tydzień w lodówce. A jak chcemy mieć na później to robimy w słoiczkach zamknąć zakrętkę i przewracając do góry dnem aby się dobrze zassała. Gdy ostygnie odwracamy słoik aby wszystko zeszło na dno.
Podajemy z octem lub sokiem z cytryny wszystko zależy od gustu.
moje przepisy - ania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!