Tagliolini, procedura przygotowania krok po kroku w domu
Tagliolini, tagliarini lub po piemoncku "tajarin" to świeży makaron jajeczny pochodzący z regionów Molise i Piemontu (zwłaszcza Langhe). Mają grubość około 2 milimetrów, szerokość maksymalnie 3 milimetrów i długość podobną do spaghetti. Pod względem wielkości można je zatem sklasyfikować gdzieś pomiędzy tagliatellą a filini. Jako świeży makaron, gotują się bardzo szybko. Z tak cienkimi kształtami makaronu, lekkie i delikatne sosy pasują bosko. Spróbuj tagliolini z cytryną, tagliolini z borowikami, tagliolini z truflami lub tagliolini z sosem ze świeżych pomidorów. Daj upust swojej wyobraźni, postępując zgodnie z naszym przepisem krok po kroku.
Składniki
Materiały
- wałek do makaronu (lub wałek do ciasta)
- widelec
- nóż
- folia spożywcza
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta jajecznego: zrobić zagłębienie w mące na powierzchni roboczej i zrobić dziurę w środku. Wlać jajka.
- Zacznij powoli dodawać je do mąki za pomocą widelca. Gdy zostaną one prawie całkowicie wchłonięte, możesz zacząć wyrabiać ciasto rękami.
- Przy odrobinie cierpliwości powinieneś uzyskać gładkie i jednorodne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu weź kulę ciasta i podziel ją na 4 równe części. Wyrabiaj każdy kawałek osobno, spłaszczając go wałkiem do ciasta, aby uzyskać arkusz o grubości 1/2 milimetra.
- Oprószonymi mąką dłońmi weź arkusz ciasta i zwiń go w rulon. Następnie wyciąć cienkie paski (około 2 mm każdy).
- Aby zapobiec przywieraniu, uformuj gniazda makaronu i umieść je na posypanej mąką powierzchni. Domowy makaron jajeczny jest gotowy!
Obserwacje
Jaki jest czas gotowania makaronu jajecznego?
Czas gotowania wynosi około 3 minut, ale zawsze należy spróbować, ponieważ grubość może się różnić.
Czy mogę przechowywać makaron jajeczny?
Tak. Umieść je w szczelnym pojemniku w lodówce na kilka dni.
Czy mogę zamrozić makaron jajeczny?
Tak. Uformuj gniazda, umieść je na blasze do pieczenia i włóż do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Następnie przenieś je do torebek do zamrażania, aby zajmowały mniej miejsca.
Dlaczego zawijasz ciasto w folię spożywczą?
Jest to podstawowy krok, którego nie należy ignorować: ciasto musi odpocząć, ale wyschnie na powietrzu. Aby zatrzymać wilgoć, folia jest idealna, ponieważ nie pozwala na pocenie się.
Jak gruby powinien być arkusz makaronu jajecznego do tagliolini?
Zależy to od gustu, ale standardowa grubość wynosi od 1 do 2 mm. Im grubszy, tym bardziej rustykalny będzie dla podniebienia.
Ile waży porcja świeżego makaronu jajecznego dla jednej osoby?
Między 60 a 80 gramów.
Jaki sos wybrać do makaronu?
Makaron jest pyszny już z prostym sosem, wyobraź sobie sos cytrynowy lub kiełbasiany.