Jajecznica z kurkami

vote now
Jajecznica z kurkami



Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów nie licząc borowików. Najczęściej przyrządzam z nich jajecznice- ulubione danie mojego męża:) lub zupę krem z kurek, który niebawem pojawi się na moim blogu jak tylko zbierzemy większą ilości tego smakołyku bo jak na razie to marne te nasze zbiory .

Składniki na 1 porcję:
Duża garść oczyszczonych i umytych kurek2 duże jajka0,5 małej cebulki( łyżka)2 plasterki boczku (jeśli ktoś lubi)0,5 łyżki śmietanki 18 %0,5 łyżki masłaKoperek lub szczypiorek do posypania Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle,dodaj posiekane kurki i podsmażaj razem na bardzo wolnym ogniu przez ok. 10min. Po tym czasie można dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć kolejne 5 min.Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i roztrzep je za pomocą widelca. Wymieszane dokładnie jajka wlej na patelnię i mieszaj z pozostałymi składnikami, smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec posyp szczypiorkiem lub koperkiem.Podawaj ze świeżym pieczywem.


M MOJE GOTOWANIE

Komentarze

Oceń ten przepis:




+