Krajanka z dżemem i makiem

vote now
Krajanka z dżemem i makiem



Ciasteczka z naszego dzieciństwa.
Kruchy spód, biszkoptowy wierzch a do tego dżemik śliwkowy i mak.

Składniki na biszkopt:

-3 jajka
-6 płaskich łyżek cukru
-6 płaskich łyżek mąki

-ok. 1/2 szklanki suchego maku
-dżem śliwkowy


Składniki na kruchy spód:

-1,5 szklanki mąki
-10 dkg masła lub margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat


Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.



Dżem miksujemy.


Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.


Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 15 minut.


Przygotowujemy ciasto biszkoptowe.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie
stopniowo żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.


Kruchy spód jest upieczony.


Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.


Posypujemy makiem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.


Kiedy placki wystygną podgrzewamy dżem.
Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z makiem.



Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin.


Kroimy delikatnie ostrym nożem w dowolne kształty.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+