Krajanka z dżemem i makiem
vote now
Ciasteczka z naszego dzieciństwa.
Kruchy spód, biszkoptowy wierzch a do tego dżemik śliwkowy i mak.
Składniki na biszkopt:
-3 jajka
-6 płaskich łyżek cukru
-6 płaskich łyżek mąki
-ok. 1/2 szklanki suchego maku
-dżem śliwkowy
Składniki na kruchy spód:
-1,5 szklanki mąki
-10 dkg masła lub margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Dżem miksujemy.
Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 15 minut.
Przygotowujemy ciasto biszkoptowe.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie
stopniowo żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Kruchy spód jest upieczony.
Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.
Posypujemy makiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.
Kiedy placki wystygną podgrzewamy dżem.
Gorący wylewamy na kruchy spód i przykrywamy plackiem z makiem.
Obciążamy deską i pozostawiamy na kilka godzin.
Kroimy delikatnie ostrym nożem w dowolne kształty.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!