"Kruche z jabłkiem"

vote now
Kruche z jabłkiem

Kruche z jabłkiem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 września 2014 r. Na ciasto kruche długo szukałam idealnej recepty. I w końcu znalazłam. Mówię Wam, to jest najsmaczniejsze kruche ciasto jakie do tej pory udało mi się zrobić i skonsumować. Maślany smak zachwyca, subtelność - domaga się o więcej, aromat - koi, a słodycz - zrównoważona. Walorem tego ciasta jest urzekająco prosty sposób postępowania, powiem tylko tyle, że nie ma wałkowania. Ciasto podzieliłam na dwie
części tak, aby środek wypełnić czymś pysznym. Jako, że mamy sezon jabłkowy - przygotowałam waniliowy dżem, właśnie z tymi owocami. Nadzienie pięknie połączyło się z ciastem, które pachnie owocowym sadem, a smakiem wprost czaruje. Dla mnie najlepsze na ciepło- polecam i życzę smacznego! Kruche z jabłkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 września. Maślane kruche z jabłkiem! Jakość tego ciasta, wyzwala najlepsze emocje. Jego maślany smak z dodatkiem jabłka skąpanego w wanilii, rozpływa się w ustach i sprawia, że na jednym kawałku się nie kończy. Wszystkim bardzo smakowało:-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Liczba porcji: 12-24 (w zależności od pokrojenia)
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek




Składniki: Nadzienie:
jabłka: 1/2 kg (500 g) cukier puder: 1/2 szklanki woda: 1/2 szklanki wanilia: 1 laska Ciasto kruche:
mąka tortowa (użyłam Lubelli): 4 szklanki proszek do pieczenia: 2 łyżeczki sól morska: 1/4 łyżeczki masło (użyłam Lurpak): 1/2 kg (500 g) duże żółtka: 4 cukier puder: 2 szklanki cukier puder: do przyprószenia Przygotowanie:
Nadzienie: jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, każdą ćwiartkę dodatkowo przekrawam na połowę do rondelka z grubym dnem kolejno dodaję owoce, cukier, 1/2 szklanki wody, ziarenka wanilii oraz kapsułę zawartość doprowadzam do wrzenia na małym ogniugotuję, często mieszając, aż jabłka zmiękną i utworzą miękką masę -około 10 minut zdejmuję z ognia i wyrzucam kapsułę naczynie przenoszę do płytkiej miski z zimną wodą z lodem i studzę dżem może być wykonany z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywany w lodówce, wówczas zanim naniesiecie go na ciasto, musi osiągnąć temperaturę pokojową możecie zastąpić szklanką ulubionego dżemu lub konfiturami domowej roboty, tak naprawdę tutj możliwości są nieograniczone Ciasto kruche:w średniej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i sól do drugiego naczynia dodaję masło i miksuję mikserem na dużych obrotach, aż masło stanie się jasne i puszyste stopniowo dodaję żółtka (po jednym) i cukier ubijam, aż cukier się rozpuści, a całość jest lekka zmniejszam obroty miksera na niskie i dodaję suche składnikimieszam tylko do połączenia składników ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na dwie części z każdej części kształtuję kulę i zawijam w folię przenoszę do zamrażalnika na około 30 minut - kule mogą być wykonane z wyprzedzeniem i mrożone do jednego miesiąca piekarnik nagrzewam do 180oC wyjmuję jedną kulę ciasta z zamrażarki i ścieram do naczynia żaroodpornego, bądź formy o wymiarach 25/36-cm ciasto delikatnie rozprowadzam po całości i lekko dociskam w rogach, aby równomiernie było rozłożone nakładam dżem z jabłek ścieram pozostałe ciasto i układam je na dżemie, lekko dociskam i równomiernie rozprowadzam piekę na złoty kolor, około 40 minut wyjmuję z pieca i studzę na kratce prószę cukrem pudrem kroję na kawałki o wymiarach adekwatnych do zapotrzebowania, orientacyjnie mogą to być kwadraty lub prostokąty możemy je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni


Smacznego:-)
Inspiracja - Martha Stewart Living lipiec 2002 r.
Tagi: jabłka, cukier puder, wanilia, masło;

Jabłka wolności

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+