Muszle nadziewane serami zapiekane w sosie pomidorowym

vote now
Muszle nadziewane serami zapiekane w sosie pomidorowym

Fileciki anchois w sosie pomidorowym są całkowicie nie wyczuwalne ale nadają mu głębię. Musicie wypróbować.

Składniki:
200g makaronu muszle250 g sera ricotto1 szklanka tartego żółtego sera1 kula mozzarelli50g sera Brie50g sera pleśniowego blue Lazurnatka pietruszki - posiekanagarść liści bazylii - posiekanych1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu
Na sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy z oliwek6 filecików anchois (można użyć sardynek)3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka oregano2 puszki krojonych pomidorów
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut - tak by był mocno al dente. Po tym czasie przecedź i przelej zimną wodą.
Przygotuj sos pomidorowy. Rozgrzej oliwę dodaj filety anchois (lub sardynki) i rozgnieć je widelcem. Dodaj drobno posiekany czosnek. Całość smaż przez 2 minuty. po tym czasie dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

W tym czasie przygotuj nadzienie do makaronu. W dużej misce umieść ricottę, tarty ser, porwaną na małe kawałki mozzarellę, oraz drobno pokrojony brie i lazur. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę i bazylię oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Do każdej muszli przełóż około łyżki nadzienia. Muszle ułóż w żaroodpornym naczyniu, nadzieniem do góry. Następnie polej muszle sosem pomidorowym.

Zapiecz w piekarniku, w 180C przez około 20 minut. Smacznego!
B Babeczka piecze... i gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+