Hummus z cytryną konserwową dla jeszcze delikatniejszego smaku

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
10 min

Kiedy nadchodzi czas na aperitif, uwielbiamy robić hummus. To łatwy i ekspresowy przepis, dzięki naszemu najlepszemu przyjacielowi blenderowi ;-) Aby dodać jeszcze więcej smaku, używamy konserwowanych cytryn. Przekonasz się, że ich delikatny smak doda Twojemu aperitifowi odrobinę świeżości i delikatności! I nie zapomnij o paluszkach warzywnych lub chlebku pita, które będą towarzyszyć Twojemu hummusowi ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 2.17 (0.54€/porcja)

Materiały

  • Blender

Przygotowanie


  • Odcedź ciecierzycę i umieść ją w blenderze, zachowując kilka do dekoracji.
  • Dodaj tahini, mielony czosnek, miąższ z cytryny, oliwę z oliwek, curry, pieprz i sok z połowy cytryny i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Posmakuj i w razie potrzeby dostosuj składniki (zwłaszcza curry, sól, pieprz i sok z cytryny).
  • Umieść hummus w misce, posyp odłożoną ciecierzycą, dodaj mżawkę oliwy z oliwek, nasiona sezamu i voilà! Smacznego!

Obserwacje

Czym jest tahini?
Jest to puree z nasion sezamu. Można go znaleźć w sklepach ekologicznych i supermarketach, w dziale "produkty do smarowania" lub w dziale "produkty światowe".

Czy hummus jest wegetariański/wegański?
Tak, jest! Hummus jest bardzo bogaty w białko roślinne dzięki ciecierzycy! Jest to więc przepis, który z łatwością można włączyć do diety wegetariańskiej/wegańskiej/wegańskiej.

Czy hummus jest dla ciebie dobry?
Tak, jest! Nie tylko zawiera białko roślinne, jak wspomniano powyżej, ale jest również bardzo bogaty w błonnik, który znacznie wspomaga układ trawienny na co dzień. Jest również bogaty w witaminy i minerały, co czyni go jednym z najlepszych sprzymierzeńców dobrego zdrowia.

Czego mogę użyć zamiast konserwowanej cytryny?
Możesz zastąpić ją sokiem z 1 cytryny.

Jak jeść hummus?
Hummus można spożywać jako aperitif z paluszkami warzywnymi (marchewka, ogórek, cukinia, rzodkiewka itp.) lub chipsami. Można go również dodawać do kanapek lub podawać z falafelami.

Jak długo mogę przechowywać hummus?
Można go przechowywać przez 4 dni w szczelnej puszce w lodówce.

Czy mogę zamrozić hummus?
Nie ma problemu! Umieść go w szczelnej puszce lub torebce do zamrażania i włóż do zamrażarki z etykietą z datą.

Dlaczego nie używamy soli w tym przepisie?
Nie ma potrzeby dodawania soli do tego przepisu, ponieważ konserwowane cytryny są już w nią bardzo bogate. Większość konserwowanych cytryn jest konserwowana w mieszaninie wody i soli.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+