Domowy chleb kanapkowy
zagłosuj teraz
Na śniadanie lub w przerwie na przekąskę, rozkoszuj się kromką chleba kanapkowego :-) Pomnóż tę przyjemność dzięki domowemu chlebowi! Przepis, który jest łatwiejszy do wykonania niż się wydaje ;-) Opierając się zarówno na słodkich, jak i pikantnych przepisach, jeszcze bardziej pokochasz swoje tosty, kanapki, croque-monsieur i inne proste, skuteczne potrawy!
Składniki
15
Szacowany koszt: 0.99Euros€ (0.07€/porcja)
Materiały
- Korytko do ugniatania
- Forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania35 min
- Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli!). Dodaj wodę i mleko i ugniataj na średnich obrotach przez kilka minut.
- Następnie dodawaj masło małymi kawałkami, po trochu, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy masło będzie dobrze wymieszane, pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Po tym czasie umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj je ręcznie na kształt prostokąta. Złóż ciasto na 3 części, a następnie obróć je o 90°.
- Rozwałkować na prostokąt i złożyć na 3 części. Dobrze docisnąć, a następnie zwinąć w kiełbaskę. Umieścić w wysmarowanej masłem formie.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, starając się nie nałożyć go zbyt dużo na brzegi, aby ciasto nie przykleiło się po wyjęciu z formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 170°C.
- A teraz chleb na kanapki jest gotowy!
Obserwacje
Przechowywanie: 5-6 dni dobrze zapakowane
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!