Domowy chleb kanapkowy

zagłosuj teraz
Inny
15 porcji
średnie
2 h 35 m

Na śniadanie lub w przerwie na przekąskę, rozkoszuj się kromką chleba kanapkowego :-) Pomnóż tę przyjemność dzięki domowemu chlebowi! Przepis, który jest łatwiejszy do wykonania niż się wydaje ;-) Opierając się zarówno na słodkich, jak i pikantnych przepisach, jeszcze bardziej pokochasz swoje tosty, kanapki, croque-monsieur i inne proste, skuteczne potrawy!


Składniki

15
Szacowany koszt: 0.99 (0.07€/porcja)

Materiały

  • Korytko do ugniatania
  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania35 min

  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli!). Dodaj wodę i mleko i ugniataj na średnich obrotach przez kilka minut.
  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 2Następnie dodawaj masło małymi kawałkami, po trochu, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy masło będzie dobrze wymieszane, pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 3Po tym czasie umieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj je ręcznie na kształt prostokąta. Złóż ciasto na 3 części, a następnie obróć je o 90°.
  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 4Rozwałkować na prostokąt i złożyć na 3 części. Dobrze docisnąć, a następnie zwinąć w kiełbaskę. Umieścić w wysmarowanej masłem formie.
  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 5Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, starając się nie nałożyć go zbyt dużo na brzegi, aby ciasto nie przykleiło się po wyjęciu z formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 6Piec przez 35 minut w temperaturze 170°C.
  • Domowy chleb kanapkowy - Przygotowanie krok 7A teraz chleb na kanapki jest gotowy!

Obserwacje

Przechowywanie: 5-6 dni dobrze zapakowane



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+