Chleb pita smażony na patelni

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
Å‚atwe
1 h 21 m

Dziś wypróbujemy okrągły chleb prosto z Bliskiego Wschodu: chleb pita! Jest tak łatwy do zrobienia, zwłaszcza dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom, zdjęciom i filmom, że będziesz w stanie odtworzyć ten przepis w domu. Możesz jeść go w takiej postaci przez cały posiłek lub przeciąć na pół, aby wypełnić go jak kanapkę. Ostatni pomysł: posmarować serem ricotta i posypać oliwą z oliwek i gruboziarnistą solą... Pyszne :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.42 (0.11€/porcja)

Materiały

  • WaÅ‚ek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania6 min

  • Chleb pita smażony na patelni - Przygotowanie krok 1Umieść mÄ…kÄ™, sól, cukier i oliwÄ™ z oliwek w misce.
  • Chleb pita smażony na patelni - Przygotowanie krok 2Wymieszać ciepÅ‚Ä… wodÄ™ z suchymi drożdżami piekarskimi i odstawić na 10 minut.
  • Chleb pita smażony na patelni - Przygotowanie krok 3Dodaj do miski mieszankÄ™ wody i suchego proszku do pieczenia. Wyrabiać na prÄ™dkoÅ›ci 2, aż ciasto siÄ™ poÅ‚Ä…czy. Odstawić na co najmniej 1 godzinÄ™ w temperaturze pokojowej.
  • Chleb pita smażony na patelni - Przygotowanie krok 4Odcedź ciasto (oznacza to spÅ‚aszczenie go w celu usuniÄ™cia powietrza), a nastÄ™pnie podziel je na cztery równe części (okoÅ‚o 85 g) i rozwaÅ‚kuj.
  • Chleb pita smażony na patelni - Przygotowanie krok 5Smażyć chlebki pita na rozgrzanej patelni na Å›rednim ogniu przez okoÅ‚o 3 minuty z każdej strony.
  • Chleb pita smażony na patelni - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Obserwacje

Jeśli nie masz robota kuchennego, wymieszaj ciasto łyżką, a następnie wyrabiaj je ręcznie. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce.

Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ponownego użycia lub do pieczenia następnego dnia.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+