Focaccia, włoski chleb z rozmarynem

zagłosuj teraz
Side dish
10 porcji
średnie
2 h 20 m

Wybierz się do Włoch z tym łatwym, słonecznym przepisem na focaccię. Idealna jako aperitif lub dodatek do posiłku. Nie będziesz w stanie oprzeć się delikatnemu smakowi oliwy z oliwek i rozmarynu. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku, aby przygotować naszą domową foccacię ↓↓


Składniki

10
Szacowany koszt: 1.79 (0.18€/porcja)

Materiały

  • Blacha do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Wałek do ciasta
  • Korytko do ugniatania

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min

  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę i ugniataj przez około 5 minut.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 2Uformuj ciasto w kulę i umieść na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 3Po tym czasie rozprowadź ciasto bezpośrednio na blasze do pieczenia. Pozostawić na kolejne 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 4Po tym czasie zrób otwory w focaccii palcami. Wymieszaj oliwę z wodą widelcem lub trzepaczką, aby uzyskać emulsję.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 5Wylej mieszaninę na focaccię i dobrze rozprowadź.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 6Posyp focaccię rozmarynem i fleur de sel i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Focaccia, włoski chleb z rozmarynem - Przygotowanie krok 8Teraz focaccia jest już gotowa!

Obserwacje

Fleur de sel: jeśli nie masz, dodaj sól do mieszanki wody i oliwy z oliwek.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+