Focaccia, włoski chleb z rozmarynem
zagłosuj teraz
Wybierz się do Włoch z tym łatwym, słonecznym przepisem na focaccię. Idealna jako aperitif lub dodatek do posiłku. Nie będziesz w stanie oprzeć się delikatnemu smakowi oliwy z oliwek i rozmarynu. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku, aby przygotować naszą domową foccacię ↓↓
Składniki
10
Szacowany koszt: 1.79Euros€ (0.18€/porcja)
Materiały
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Wałek do ciasta
- Korytko do ugniatania
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
- Umieść mąkę i sól w misce miksera, uformuj zagłębienie i dodaj pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli!) Dodaj oliwę z oliwek i wodę i ugniataj przez około 5 minut.
- Uformuj ciasto w kulę i umieść na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie rozprowadź ciasto bezpośrednio na blasze do pieczenia. Pozostawić na kolejne 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie zrób otwory w focaccii palcami. Wymieszaj oliwę z wodą widelcem lub trzepaczką, aby uzyskać emulsję.
- Wylej mieszaninę na focaccię i dobrze rozprowadź.
- Posyp focaccię rozmarynem i fleur de sel i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Teraz focaccia jest już gotowa!
Obserwacje
Fleur de sel: jeśli nie masz, dodaj sól do mieszanki wody i oliwy z oliwek.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!