Pieczona dynia i ciecierzyca z rozmarynem i serem feta
zagłosuj teraz
Bardzo prosty sposób na przygotowanie dyni: w piekarniku :-) Rezultatem jest rozpływająca się w ustach dynia, która jest idealna do mięsa lub ryby, lub do samodzielnego jedzenia. Z chrupiącą ciecierzycą, odrobiną rozmarynu dla smaku, orzeszkami piniowymi dla chrupkości i serem feta dla tekstury. Idealne połączenie ;-) Ten przepis wypełni 2 blachy do pieczenia. Wystarczy, aby zadowolić wszystkich gości :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 6.9Euros€ (1.15€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
Przekrój dynię na pół i usuń pestki. Oczyść pestki, odsącz je i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek. Odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Po opróżnieniu dyni pokrój ją na plastry.Wymieszaj plastry dyni z 3 łyżkami oliwy z oliwek i ułóż je na blasze do pieczenia.
Wymieszaj ciecierzycę z 1 łyżką oliwy z oliwek i ułóż ją na blasze do pieczenia pośrodku plastrów dyni.
Dodaj pestki dyni i gałązki rozmarynu.
Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.Piecz przez 30 do 35 minut.
Po upieczeniu posyp całość kilkoma orzeszkami pinii i pokruszonym serem feta.
Obserwacje
Pestki dyni można ugotować osobno i podać gościom jako aperitif :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!