Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta

zagłosuj teraz
Side dish
6 porcji
łatwe
50 min

Bardzo prosty sposób na przygotowanie dyni: w piekarniku :-) Rezultatem jest rozpływająca się w ustach dynia, która jest idealna do mięsa lub ryby, lub do samodzielnego jedzenia. Z chrupiącą ciecierzycą, odrobiną rozmarynu dla smaku, orzeszkami piniowymi dla chrupkości i serem feta dla tekstury. Idealne połączenie ;-) Ten przepis wypełni 2 blachy do pieczenia. Wystarczy, aby zadowolić wszystkich gości :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.9 (1.15€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
  • Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta - Przygotowanie krok 1Przekrój dynię na pół i usuń pestki. Oczyścić z pestek, odsączyć i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Odstawić na bok.
  • Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta - Przygotowanie krok 2Rozgrzej piekarnik do 190°C.
    Po opróżnieniu dyni pokrój ją na plastry.
  • Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta - Przygotowanie krok 3Wrzuć plastry dyni z 3 łyżkami oliwy z oliwek i umieść na blasze do pieczenia.
  • Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta - Przygotowanie krok 4Wymieszaj ciecierzycę z 1 łyżką oliwy z oliwek i ułóż ją na blasze do pieczenia pośrodku plastrów dyni.
    Dodaj pestki dyni i gałązki rozmarynu.
    Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.
  • Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta - Przygotowanie krok 5Gotować przez 30 do 35 minut.
  • Pieczona dynia i ciecierzyca, rozmaryn, ser feta - Przygotowanie krok 6Po ugotowaniu posypać kilkoma orzeszkami pinii i pokruszonym serem feta.

Obserwacje

Pestki dyni można ugotować osobno i podać gościom jako aperitif :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+