Orkiszowe crumble ze śliwkami i malinami
vote now
Ostatnio dostałam od sąsiadki wielką reklamówkę gruszek, które wskoczyły do słoików i kilka śliwek.
Początkowo śliwki miały wskoczyć do jakiegoś ciasta, ale tak długo schodziło mi na myśleniu i wymyślaniu jakie to mogłoby być ciasto, że zrobiły się bardzo dojrzałe i decyzja już musiała być natychmiastowa.
Szybki łatwy, a dodatkowo przepyszny sposób na wszystkie owoce - CRUMBLE.
Moi recenzenci - czyli dwie Kluski były zachwycone i proszą o jeszcze :)
Orkiszowe crumble ze śliwkami i malinami(3 większe lub 4 mniejsze kokilki)
50 g płatków orkiszowych (możemy użyć owsianych)2 łyżki zarodków pszennych1 łyżka mąki pełnoziarnistej1 łyża brązowego cukru50 g masła5 śliwek1 garstka malin1,5 łyżeczki brązowego cukru do posypania owoców
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę, mieszamy z malinami i dzielimy na równe części umieszczając w kokilkach. Tak przygotowane owoce delikatnie posypujemy ok 1/2 łyżeczki brązowego cukru.
W miseczce łączymy płatki orkiszowe, zarodki, mąkę, cukier i masło - ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą posypujemy przygotowane owoce.
Całość zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Pysznie różowe rozpływające się owoce z rewelacyjną kruszonką...idealne jako śniadanie lub pyszny deser :) i ekspresowe ciasto, bez miksera, długiego oczekiwania- hmm deser idealny :)
o tym co w życiu...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!