Piersi z kaczki z żurawiną i warzywami

vote now
Piersi z kaczki z żurawiną i warzywami

Smażone piersi z kaczki to jedno z moich ulubionych dań. Wiadomo jest pełno różnych innych dań lepszych, ale jeśli chodzi o drób to kaczka jest najlepsza dla mnie. Szkoda tylko, że takie mięso jest dość drogie, bo mógłbym częściej jeść. W dzieciństwie było u mnie pełno kaczek w domu i nie doceniałem tego wspaniałego mięsa, a teraz z chęcią bym je konsumował częściej. Ale w życiu tak to jest, że z czasem zmieniają nam się smaki. Rzeczy których nie lubiliśmy nagle stają się dla nas pyszne. Myślę, że tak przyrządzona kaczka będzie smakować nie tylko ale także innym miłośnikom tego przysmaku. Składniki:- 2 piersi z kaczki
- cebula
- 2 marchewki średniej wielkości
- por
- 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- 7 średnich ziemniaków
- olej roślinny
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie: Cebulę, marchewki, por i dwa ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę.
Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy masło. Gdy się rozpuści, wsypujemy żurawinę i podsmażamy przez około minutę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę, por i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Całość zalewamy winem. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40-60 minut (do miękkości składników).
Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy lekko skórę kaczki. Prószymy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na suchej patelni najpierw od strony skóry, tak długo aż będzie zarumieniona i chrupka. Przekładamy piersi na drugą stronę i pieczemy przez około 20 sekund. Po tym czasie przekładamy mięso do piekarnika i zostawiamy na około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu kroimy na plastry.
Ziemniaki obieramy i kroimy na dość grube plastry. Smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, aż się zarumienią i będą miękkie.
Pozostałe dwa ząbki czosnku kroimy drobno, posypujemy rozmarynem, solą i miażdżymy wszystko razem. Taką masą posypujemy wcześniej usmażone ziemniaki.
Na talerz wykładamy ziemniaki, na to sos z warzyw i wina a następnie piersi z kaczki. Całość posypujemy suszoną żurawiną.


H Harmonia smaku

Komentarze

Oceń ten przepis:




+