Ogórek makis
Jesteśmy pewni, że wszyscy znacie klasyczne maki, japoński specjał przyrządzany z liści nori. Cóż, dziś zastępujemy je ogórkiem! To prawda, opróżniasz go, napełniasz, a kiedy jesteś gotowy, aby go pokroić, masz piękne, świeże maki ;-) Poniżej dowiesz się, jak to zrobić:
Składniki
Na 24 maki :
Przygotowanie
- Ugotować ryż w osolonej wodzie.
Umyć ogórki i przekroić na pół. Za pomocą małej łyżeczki "wydrążyć" ogórki, usuwając nasiona. - Pokrój awokado i paprykę w cienkie paski.
- Umieść trochę ryżu w wydrążonym ogórku, a następnie dociśnij go nożem.
- Dodaj awokado, a następnie paski papryki. Staraj się użyć jak najwięcej, aby wnętrze było jak najbardziej szczelne.
- Pokrój ogórki w plastry o grubości centymetra.
- Teraz maki są gotowe do spożycia, z sosem sojowym, wasabi lub pikantnym majonezem!
Obserwacje
Awokado : wybierz takie, które nie jest zbyt dojrzałe, aby dobrze trzymało się razem po pokrojeniu i napełnieniu ogórków. Jeśli awokado będzie zbyt miękkie, wkrótce otrzymasz papkę!
Ryż : jeśli zamierzasz wykorzystać japoński przepis na maki jako inspirację, równie dobrze możesz użyć "specjalnego ryżu do sushi", który do niego pasuje. Alternatywnie możesz wybrać ryż okrągły. Zoptymalizuj wiązanie między ziarnami za pomocą octu ryżowego, aby były dobrze związane.
Nadzienie: sekretem jest pakowanie, pakowanie i jeszcze raz pakowanie! W ten sposób uzyskasz gęste nadzienie, które będzie idealnie trzymać się razem po pokrojeniu. Tutaj użyliśmy papryki i awokado, ale z łatwością możesz wybrać inne warzywa lub surowe warzywa, a nawet zdecydować się na wersję rybną lub mięsną.
Sugestiedotyczące podawania: ten przepis jest idealny jako przystawka lub ze schłodzonym aperitifem. Można go również wykorzystać do przygotowania lekkiego posiłku z niewielką mieszanką sałat, np. z makaronem vermicelli i surowymi warzywami. Jeśli chodzi o sos, ponownie można użyć słodkiego lub pikantnego sosu sojowego lub pikantnego majonezu ;-)