Paszteciki z tuńczykiem w domowym cieście
Nie ma nic lepszego niż domowe jedzenie. Przedstawiamy przepis na domowe paszteciki z domowego ciasta, takie jak te kupowane w supermarketach - będziesz zaskoczony, jakie to proste! Zaletą tego przepisu jest to, że jeśli wiesz, jak zrobić domowe ciasto, możesz następnie zmieniać nadzienie, aby uzyskać nieskończoną liczbę empanadillas.
Składniki
Ciasto:
Materiały
- folia spożywcza
- wałek do ciasta
- nóż o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Ciasto:
W misce wymieszać mąkę + sól i dodać olej. Mieszać aż do połączenia. - Dodaj gorącą wodę i mieszaj łyżką, aż uzyskasz ciasto. Dokończyć mieszanie rękami, aż do uzyskania kuli.
- Jeśli widzisz, że ciasto tego potrzebuje, możesz dodać trochę więcej (zimnej) wody.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. - Posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto bardzo cienko (około 1 mm grubości).
Ciasto stanie się elastyczne po 30 minutach. - Zaznacz za pomocą noża. Powstanie około 22 wafli.
- Nadzienie:
Wymieszać wszystkie składniki: posiekane ugotowane jajko + rozdrobniony tuńczyk + sos pomidorowy + cukier. - Napełnij każdy wafel 1 łyżką nadzienia.
- Pomaluj krawędzie wodą i złóż, aby się przykleiły. Naciąć widelcem, aby uszczelnić
- Odstawić paszteciki do lodówki na 15 minut.
Na głębokiej patelni smażyć pierogi na rozgrzanym oleju przez 1 minutę z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. - I to wszystko! Smacznego z pyszną sałatką.
Obserwacje
* Można go wypełnić ulubionymi smakami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.
* Wafle można przechowywać już pokrojone, zawijając je oddzielnie w folię spożywczą (papier w kształcie akordeonu, na przemian papier i ciasto). W ten sposób wafle można wykorzystać w dowolnym momencie.
* Jeśli chcesz, możesz je zamrozić, przechowując je w ten sam sposób. Z drugiej strony, upewnij się, że zamrażasz je na przykład w grupach po 5 sztuk, aby nie zmarnować ich podczas rozmrażania.
* Aby rozmrozić ciasto, radzimy wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.
* Można również zamrozić nadziewane paszteciki przed ich usmażeniem.
* Z foremki o średnicy 10 cm można przygotować około 22 pasztecików.