Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
2 porcji
łatwe
18 min

Przepis zapobiegający marnotrawstwu, który możesz zjeść, gdy tylko będziesz gotowy, aby cieszyć się ciągnącym się serem: roladki z bakłażana we frytkownicy powietrznej sprawiają, że usta stają się wodniste od samego patrzenia na nie. Nadziewaliśmy je mozzarellą i boczkiem (który uwalnia tłuszcz podczas gotowania i sprawia, że nie można się im oprzeć), ale można je również wypróbować z szynką i serem scamorza lub speckiem i galbanino. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, a w mniej niż 20 minut będziesz serwować pyszne roladki z bakłażana z lekko chrupiącą skórką i rozpływającym się nadzieniem. Napisz nam w komentarzach, czy Ci smakowały i nie zapomnij sprawdzić wszystkich innych bardzo szybkich przepisów na frytownice powietrzne, które przygotowaliśmy dla Ciebie na stronie.

Składniki

2

Materiały

  • Frytkownica powietrzna
  • Deska do krojenia
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania12 min
Gotowania6 min
  • Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 1Pokrój bakłażany (o grubości około 3 mm) wzdłuż. Nie rób ich zbyt cienkich, w przeciwnym razie trudno będzie je zwinąć.
  • Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 2Grillować na patelni lub na żeliwnym ruszcie.
  • Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 3Pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać plasterek boczku, trochę startej mozzarelli i posypać pieprzem na każdym plasterku.
  • Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 4Teraz zwinąć każdy plaster bakłażana z nadzieniem i lekko posmarować roladki odrobiną oliwy z oliwek (w razie potrzeby przymocować je mokrą wykałaczką).
  • Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 5Umieść bułki w koszu frytownicy powietrznej (wyłożonym papierem do pieczenia) i piecz przez 6 minut w temperaturze 200°.
  • Roladki z bakłażana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 6Roladki z bakłażana we frytkownicy są gotowe.

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać roladki z bakłażana we frytkownicy?

Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czego mogę użyć zamiast boczku?

Speck lub gotowaną szynkę. Pokrój plastry wędliny zgodnie z rozmiarem grillowanych bakłażanów.

Czego mogę użyć zamiast mozzarelli do zrobienia roladek z bakłażana?

Każdy ciągnący się ser się nada. Polecamy galbanino, caciocavallo i scamorza.

Czy mogę przygotować cały przepis na roladę we frytkownicy?

Tak. Zamiast grillować bakłażany na patelni, można smażyć je we frytownicy powietrznej przez 7 do 8 minut w temperaturze 190°C. (Sprawdź czas gotowania, ponieważ mogą występować różnice w zależności od frytownicy powietrznej).

Co zrobić z pozostałymi bakłażanami?

Przekrój bakłażany wzdłuż, a na pewno pozostaną jakieś części. Pokrój je na małe kawałki i możesz je wykorzystać do przygotowania smacznego pierwszego dania lub szybkiego dodatku za pomocą frytownicy powietrznej.

Czy do przygotowania roladek z bakłażana we frytkownicy powietrznej potrzebna jest sól?

Jeśli używasz boczku jako nadzienia (tak jak my), zalecamy unikanie soli, aby danie nie było zbyt pikantne.

Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: