Roladki z bakłażana we frytkownicy powietrznej
Przepis zapobiegający marnotrawstwu, który możesz zjeść, gdy tylko będziesz gotowy, aby cieszyć się ciągnącym się serem: roladki z bakłażana we frytkownicy powietrznej sprawiają, że usta stają się wodniste od samego patrzenia na nie. Nadziewaliśmy je mozzarellą i boczkiem (który uwalnia tłuszcz podczas gotowania i sprawia, że nie można się im oprzeć), ale można je również wypróbować z szynką i serem scamorza lub speckiem i galbanino. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, a w mniej niż 20 minut będziesz serwować pyszne roladki z bakłażana z lekko chrupiącą skórką i rozpływającym się nadzieniem. Napisz nam w komentarzach , czy Ci smakowały i nie zapomnij sprawdzić wszystkich innych bardzo szybkich przepisów na frytownice powietrzne, które przygotowaliśmy dla Ciebie na stronie.
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna
- Deska do krojenia
- Nóż
Przygotowanie
- Pokrój bakłażany (o grubości około 3 mm) wzdłuż. Nie rób ich zbyt cienkich, w przeciwnym razie trudno będzie je zwinąć.
- Grillować na patelni lub na żeliwnym ruszcie.
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać plasterek boczku, trochę startej mozzarelli i posypać pieprzem na każdym plasterku
- Teraz zwinąć każdy plaster bakłażana z nadzieniem i lekko posmarować roladki odrobiną oliwy z oliwek (w razie potrzeby przymocować je mokrą wykałaczką).
- Umieść bułki w koszu frytownicy powietrznej (wyłożonym papierem do pieczenia) i piecz przez 6 minut w temperaturze 200°.
- Roladki z bakłażana we frytkownicy są gotowe
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać roladki z bakłażana we frytkownicy?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czego mogę użyć zamiast boczku?
Speck lub gotowaną szynkę. Pokrój plastry wędliny zgodnie z rozmiarem grillowanych bakłażanów.
Czego mogę użyć zamiast mozzarelli do zrobienia roladek z bakłażana?
Każdy ciągnący się ser się nada. Polecamy galbanino, caciocavallo i scamorza.
Czy mogę przygotować cały przepis na roladę we frytkownicy?
Tak. Zamiast grillować bakłażany na patelni, można smażyć je we frytownicy powietrznej przez 7 do 8 minut w temperaturze 190°C. (Sprawdź czas gotowania, ponieważ mogą występować różnice w zależności od frytownicy powietrznej).
Co zrobić z pozostałymi bakłażanami?
Przekrój bakłażany wzdłuż, a na pewno pozostaną jakieś części. Pokrój je na małe kawałki i możesz je wykorzystać do przygotowania smacznego pierwszego dania lub szybkiego dodatku za pomocą frytownicy powietrznej.
Czy do przygotowania roladek z bakłażana we frytkownicy powietrznej potrzebna jest sól?
Jeśli używasz boczku jako nadzienia (tak jak my), zalecamy unikanie soli, aby danie nie było zbyt pikantne