Powidła śliwkowe z czekoladą

vote now
Powidła śliwkowe z czekoladą

Przepis znalazłam w gazetce " Moje smaki życia " i od razu przypadł mi do gustu. Śliwek w ogrodzie mnóstwo , czekoladę uwielbiam , więc wzięłam się do pracy. Przygotowanie zajmuje 2 dni , gdyż tyle czasu z przerwą, wymagają powidła , aby cieszyły nasze podniebienia pysznym smakiem. Martwiłam się , że będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :)


Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek50 g czekolady gorzkiej200 g cukru3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio )Sposób przygotowania:
Śliwki umyć , przekroić na pół , wypestkować.Wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu do momentu gdy owoce zrobią się miękkie ok. 1 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas , aby się nie przypaliło.Dosypać cukier i smażyć dalej następne 2 godziny. Ostudzić .Następnego dnia znowu smażyć bez przykrycia , aby sok się wygotował , a powidła zrobiły się gęste ok. 1,5 godziny.Dodać pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i gdy się rozpuści , wsypać kakao.Wymieszać i zestawić z ognia.Napełnić słoiczek 0,5 l zamknąć. Wlać wodę do garnka, wstawić słoiczek z powidłami i pasteryzować od czasu zagotowania się wody ok. 20 minut.Smacznego

S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+