Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
20 min

Kusi Cię słodko-pikantna bruschetta? Jeśli chodzi o słodkie rzeczy, nie ma nic lepszego niż owoce :-) Figi są w sezonie, więc korzystamy z okazji, aby dodać je do naszego przepisu! Jeśli chodzi o pikantną stronę, wybieramy połączenie szynki parmeńskiej i parmezanu!

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 1Opiecz kromki chleba kanapkowego i posmaruj je oliwą z oliwek.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 2Dodaj kawałki szynki parmeńskiej i wiórki parmezanu.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 3Pokrój figi na 8 kawałków i ułóż kilka na bruschetcie.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 4Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską - Przygotowanie krok 5Dodaj jeden lub dwa liście bazylii do bruschetty. I voilà, gotowe!

Obserwacje

Figi: jeśli masz figi, które zaczynają robić miny w koszyku, nie wyrzucaj ich! Będą idealne do tego przepisu ;-)

Dla dodatkowego smaku: jeśli lubisz czosnek, weź ząbek i natrzyj nim kromki chleba tostowego tuż przed dodaniem polewy.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: