Bruschetta z figami, parmezanem i szynką parmeńską
zagłosuj teraz
Kusi Cię słodko-pikantna bruschetta? Jeśli chodzi o słodkie rzeczy, nie ma nic lepszego niż owoce :-) Figi są w sezonie, więc korzystamy z okazji, aby dodać je do naszego przepisu! Jeśli chodzi o pikantną stronę, wybieramy połączenie szynki parmeńskiej i parmezanu!
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Opiecz kromki chleba kanapkowego i posmaruj je oliwą z oliwek.
Dodaj kawałki szynki parmeńskiej i wiórki parmezanu.
Pokrój figi na 8 kawałków i ułóż kilka na bruschetcie.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj jeden lub dwa liście bazylii do bruschetty. I voilà, gotowe!
Obserwacje
Figi: jeśli masz figi, które zaczynają robić miny w koszyku, nie wyrzucaj ich! Będą idealne do tego przepisu ;-)
Dla dodatkowego smaku: jeśli lubisz czosnek, weź ząbek i natrzyj nim kromki chleba tostowego tuż przed dodaniem polewy.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!