Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
1 h 30 m

Czekolada + orzeszki ziemne + ryż dmuchany. Idealne połączenie, a nawet więcej, jeśli ryż dmuchany jest domowej roboty! Zaskocz swoich znajomych bardzo łatwym i słodkim przepisem :)


Składniki

6
Szacowany koszt: 3.13 (0.52€/porcja)

Materiały

  • indywidualne formy, takie jak patyczki lub małe prostokątne foremki.

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h

  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 1Najpierw przygotujmy ryż dmuchany (jeśli kupiłeś ryż dmuchany, przejdź bezpośrednio do kroku 3).

    Wszystko czego potrzebujemy to 1 nieprzywierająca patelnia. Ustaw ją na dużym ogniu, a gdy patelnia będzie całkowicie gorąca, dodaj garść ryżu (przykrywając powierzchnię patelni).

    Aby ryż nadmuchał się i nie przypalił, należy przesuwać patelnię nad ogniem bez zatrzymywania się, nie podnosząc jej, aby nie straciła ciepła (pozostaw ją nieruchomo na 2 sekundy, przesuń ją, pozostaw ponownie bez przesuwania i potrząśnij nią).
  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 2Po kilku sekundach ryż nadyma się i brzmi jak popcorn, ale nie pęka. Gdy ryż będzie nadmuchany i lekko przypieczony, szybko przesyp go do miski, zanim się przypali.
    Postępuj tak samo z resztą ryżu.
  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 3Rozpuść czekoladę i pokryj dno mini foremek (jeśli nie masz takiej, możesz użyć prostokątnej foremki, a następnie na koniec wyciąć porcje, będziesz mieć batoniki o pożądanej szerokości).
    Wstaw do lodówki na 5 minut, aby czekolada stwardniała.
  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 4W międzyczasie umieść masło orzechowe + miód + wanilię w misce i podgrzewaj przez 40 sekund w kuchence mikrofalowej.
  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 5Wlać preparat na dmuchany ryż + sól. Dobrze wymieszać.
  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 6Wyjąć foremki z utwardzoną czekoladą i wlać masę ryżową do każdego otworu. Docisnąć łyżką, aby wygładzić powierzchnię.
  • Baton zbożowy z ryżu dmuchanego z orzeszkami ziemnymi - Przygotowanie krok 7Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć z formy i cieszyć się!

Obserwacje

* Zalecamy przechowywanie go w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej czekolada może się stopić, a baton może stracić jędrność.

* Jeśli nie masz mini foremek, możesz użyć prostokątnej foremki, nałożyć czekoladową bazę, a następnie bazę zbożową. Na koniec pokroić na batoniki o dowolnej szerokości.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+