Charlotte z gruszką i prażonymi migdałami
Po klasycznej charlotte truskawkowej, czas na charlotte gruszkową! Zmiana owocu dla równie pysznego rezultatu ;-) Marzycielski deser z miękkimi buduarami, kremowym kremem i świeżymi gruszkami, zapewniający wyśmienite doznania smakowe. Nasz osobisty akcent, który robi różnicę? Prażone migdały :-) Prześledź krok po kroku proces przygotowania tego ciasta, korzystając z naszych pisemnych objaśnień, zdjęć i filmów.
Składniki
Dla charlotte :
Do dekoracji:
Materiały
- 1 tortownica o średnicy 20 cm
- 1 mikser elektryczny
- folia spożywcza
- 1 patelnia
Przygotowanie
- Umieść folię spożywczą na podstawie formy. Zamknij formę.
Szybko zanurz płaską stronę buduarów w wodzie i ułóż je wokół formy, gładką stroną do dołu. - Śmietana: Umieść śmietanę, miskę i trzepaczkę w zamrażarce na 15 minut, a następnie ubij śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem, aby uzyskać sztywną bitą śmietanę.
- Migdały: Umieść migdały na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż staną się złotobrązowe.
- Gruszki: Obierz i pokrój gruszki na małe kawałki.
- Przygotowanie: Rozsmarować połowę kremu na buduarach, następnie ułożyć połowę kawałków gruszki, posypać garścią płatków migdałowych i przykryć buduarami.
- Powtórzyć czynność, przykryć wierzch folią spożywczą i schłodzić przez 4 godziny.
Odłóż dekoracyjną gruszkę na bok. Małe gruszki obrać i pokroić w cienkie pionowe plasterki. - Dekoracja: ułożyć kawałki gruszki obok siebie na brzegu charlotte. Na środku ułożyć prażone migdały w płatkach i małą gruszkę w całości.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Buduary: Możesz użyć innych rodzajów buduarów. Jeśli gruszki są soczyste, można namoczyć je w soku rozcieńczonym w wodzie.
Wanilia : Możesz przygotować ten przepis bez wanilii lub zastąpić laskę wanilii łyżeczką ekstraktu waniliowego. Podkreśli to smak gruszki.
Prażone migdały: Dodają chrupkości charlotte i są idealne do dekoracji, ale nie są obowiązkowe.