Rogaliki wyjaśnione krok po kroku
Czy czujesz zapach tych pysznych rogalików? To nasze domowe rogaliki! Mamy dla Ciebie przepis krok po kroku! W wersji pisemnej ilustrowanej zdjęciami lub w wersji wideo możesz śledzić wszystkie kroki związane z przygotowaniem naszych rogalików, aby Twoja rodzina mogła cieszyć się słodkimi i chrupiącymi śniadaniami!
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli!). Dodaj wodę i mleko i ugniataj na średnich obrotach przez kilka minut.
Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny (lub schłódź przez 1 noc).
Umieść kawałek masła na arkuszu papieru do pieczenia. Umieść kolejny arkusz na blasze do pieczenia, a następnie stuknij go wałkiem do ciasta, aby go spłaszczyć.
Następnie złożyć papier do pieczenia w kwadrat wokół masła. Rozwałkuj masło na ładny kwadrat, upewniając się, że ma taką samą grubość na całej powierzchni.
Rozwałkuj przygotowane ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować prostokąt, w którym kwadrat masła zmieści się dwukrotnie.
Umieść kwadrat masła po jednej stronie i złóż ciasto na drugą. Nie wahaj się "zacisnąć" ciasta wokół krawędzi, tak aby miało taki sam rozmiar jak masło.
Obróć ciasto o 90° i delikatnie uderz w nie wałkiem, aby masło się do niego przykleiło. Pomoże to rozprowadzić masło w cieście bez jego łamania. Rozwałkuj ciasto na około 50 cm, zachowując prostokątny kształt.
Oprósz ciasto nadmiarem mąki. Weź dolną część prostokąta i złóż ją na około 1/3 ciasta. Następnie złóż górną część ciasta. Upewnij się, że wszystko jest wyrównane, aby utworzyć 3 równe warstwy.
Ponownie zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 20 minut (nie dłużej, nie krócej).
Umieść ciasto z powrotem na blacie, 3 widocznymi warstwami do siebie. Dociśnij krawędzie wałkiem do ciasta, aby je "uszczelnić". Rozwałkuj ciasto w taki sam sposób, jak w poprzednim kroku.
Złożyć ponownie na 3 części, uważając, aby dobrze posypać ciasto mąką, aby nie dostała się do ciasta podczas składania. Ponownie schłodzić przez 20 minut.
Możesz powtórzyć tę operację trzeci raz, aby uzyskać ładne ciasto francuskie. Jeśli nie masz czasu, możesz złożyć ciasto tylko 2 razy.
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Przeciąć wzdłuż na 2 części.
Używając linijki i dobrego noża, wytnij trójkąty o podstawie 7 cm.
Weź trójkąt i odetnij 1 cm od środka podstawy. Pozwoli to na rozłożenie podstawy podczas zwijania rogalika.
Zwinąć rogalik, rozkładając podstawę, ale niezbyt ciasno. Uważaj, aby wsunąć końcówkę pod rogalik podczas umieszczania go na blasze do pieczenia.
Rozłóż rogaliki tak, aby miały miejsce na nadmuchanie. Posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić, czy są gotowe).
A teraz rogaliki są gotowe!
Obserwacje
Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.
Czas leżakowania: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny: jeśli czas leżakowania jest zbyt krótki, masło może stać się kremowe i "marmurkowe" (nie będzie już pojedynczą warstwą, ale pełne grudek). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.
Zamrażanie: Rogaliki można zamrozić natychmiast po uformowaniu. Następnie wieczorem umieścić je na blasze do pieczenia i pozostawić na noc do rozmrożenia i napuszenia. W ten sposób można je upiec rano i cieszyć się świeżymi, ciepłymi rogalikami.