Croissanty wyjaśnione krok po kroku

zagłosuj teraz
Przekąski
20 porcji
trudne
4 h 20 m

Czy czujesz zapach tego pysznego viennoiserie? To nasze domowe rogaliki! Mamy dla Ciebie przepis krok po kroku! W wersji pisemnej ilustrowanej zdjęciami lub w wersji wideo możesz śledzić wszystkie kroki związane z przygotowaniem naszych rogalików, aby Twoja rodzina mogła cieszyć się słodkimi i chrupiącymi śniadaniami!


Składniki

20
Szacowany koszt: 3.21 (0.16€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min

  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli!). Dodaj wodę i mleko i ugniataj na średnich obrotach przez kilka minut.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 2Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny (lub schłódź przez 1 noc).
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 3Umieść kawałek masła na arkuszu papieru do pieczenia. Umieść kolejny arkusz na blasze do pieczenia, a następnie stuknij go wałkiem do ciasta, aby go spłaszczyć.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 4Następnie złożyć papier do pieczenia w kwadrat wokół masła. Rozwałkuj masło na ładny kwadrat, upewniając się, że ma taką samą grubość na całej powierzchni.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 5Rozwałkuj przygotowane ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować prostokąt, w którym kwadrat masła zmieści się dwukrotnie.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 6Umieść kwadrat masła po jednej stronie i złóż ciasto na drugą. Nie wahaj się "zacisnąć" ciasta wokół krawędzi, tak aby miało taki sam rozmiar jak masło.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 7Obróć ciasto o 90° i delikatnie uderz w nie wałkiem, aby masło się do niego przykleiło. Pomoże to rozprowadzić masło w cieście bez jego łamania. Rozwałkuj ciasto na około 50 cm, zachowując prostokątny kształt.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 8Oprósz ciasto nadmiarem mąki.
    Weź dolną część prostokąta i złóż ją na około 1/3 ciasta. Następnie złóż górną część ciasta. Upewnij się, że wszystko jest wyrównane, aby utworzyć 3 równe warstwy.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 9Ponownie zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 20 minut (nie dłużej, nie krócej).
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 10Umieść ciasto z powrotem na blacie, 3 widocznymi warstwami do siebie. Dociśnij krawędzie wałkiem do ciasta, aby je "uszczelnić". Rozwałkuj ciasto w taki sam sposób, jak w poprzednim kroku.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 11Złożyć ponownie na 3 części, uważając, aby dobrze posypać ciasto mąką, aby nie dostała się do ciasta podczas składania. Ponownie schłodzić przez 20 minut.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 12Możesz powtórzyć tę operację trzeci raz, aby uzyskać ładne ciasto francuskie. Jeśli nie masz czasu, możesz złożyć ciasto tylko 2 razy.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 13Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Przeciąć wzdłuż na 2 części.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 14Używając linijki i dobrego noża, wytnij trójkąty o podstawie 7 cm.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 15Weź trójkąt i odetnij 1 cm od środka podstawy. Pozwoli to na rozłożenie podstawy podczas zwijania rogalika.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 16Zwinąć rogalik, rozkładając podstawę, ale niezbyt ciasno. Uważaj, aby wsunąć końcówkę pod rogalik podczas umieszczania go na blasze do pieczenia.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 17Rozłóż rogaliki tak, aby miały miejsce na nadmuchanie. Posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 18Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić, czy są gotowe).
  • Croissanty wyjaśnione krok po kroku - Przygotowanie krok 19A teraz rogaliki są gotowe!

Obserwacje

Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.

Czas leżakowania: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny: jeśli czas leżakowania jest zbyt krótki, masło może stać się kremowe i "marmurkowe" (nie będzie już pojedynczą warstwą, ale pełne grudek). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.

Zamrażanie: Rogaliki można zamrozić natychmiast po uformowaniu. Następnie wieczorem umieścić je na blasze do pieczenia i pozostawić na noc do rozmrożenia i napuszenia. W ten sposób można je upiec rano i cieszyć się świeżymi, ciepłymi rogalikami.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+