Croissanty wyjaśnione krok po kroku
Czy czujesz zapach tego pysznego viennoiserie? To nasze domowe rogaliki! Mamy dla Ciebie przepis krok po kroku! W wersji pisemnej ilustrowanej zdjęciami lub w wersji wideo możesz śledzić wszystkie kroki związane z przygotowaniem naszych rogalików, aby Twoja rodzina mogła cieszyć się słodkimi i chrupiącymi śniadaniami!
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
- Umieść mąkę, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagłębienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij się, że nie dotykają soli!). Dodaj wodę i mleko i ugniataj na średnich obrotach przez kilka minut.
- Następnie pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny (lub schłódź przez 1 noc).
- Umieść kawałek masła na arkuszu papieru do pieczenia. Umieść kolejny arkusz na blasze do pieczenia, a następnie stuknij go wałkiem do ciasta, aby go spłaszczyć.
- Następnie złożyć papier do pieczenia w kwadrat wokół masła. Rozwałkuj masło na ładny kwadrat, upewniając się, że ma taką samą grubość na całej powierzchni.
- Rozwałkuj przygotowane ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować prostokąt, w którym kwadrat masła zmieści się dwukrotnie.
- Umieść kwadrat masła po jednej stronie i złóż ciasto na drugą. Nie wahaj się "zacisnąć" ciasta wokół krawędzi, tak aby miało taki sam rozmiar jak masło.
- Obróć ciasto o 90° i delikatnie uderz w nie wałkiem, aby masło się do niego przykleiło. Pomoże to rozprowadzić masło w cieście bez jego łamania. Rozwałkuj ciasto na około 50 cm, zachowując prostokątny kształt.
- Oprósz ciasto nadmiarem mąki.
Weź dolną część prostokąta i złóż ją na około 1/3 ciasta. Następnie złóż górną część ciasta. Upewnij się, że wszystko jest wyrównane, aby utworzyć 3 równe warstwy. - Ponownie zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 20 minut (nie dłużej, nie krócej).
- Umieść ciasto z powrotem na blacie, 3 widocznymi warstwami do siebie. Dociśnij krawędzie wałkiem do ciasta, aby je "uszczelnić". Rozwałkuj ciasto w taki sam sposób, jak w poprzednim kroku.
- Złożyć ponownie na 3 części, uważając, aby dobrze posypać ciasto mąką, aby nie dostała się do ciasta podczas składania. Ponownie schłodzić przez 20 minut.
- Możesz powtórzyć tę operację trzeci raz, aby uzyskać ładne ciasto francuskie. Jeśli nie masz czasu, możesz złożyć ciasto tylko 2 razy.
- Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Przeciąć wzdłuż na 2 części.
- Używając linijki i dobrego noża, wytnij trójkąty o podstawie 7 cm.
- Weź trójkąt i odetnij 1 cm od środka podstawy. Pozwoli to na rozłożenie podstawy podczas zwijania rogalika.
- Zwinąć rogalik, rozkładając podstawę, ale niezbyt ciasno. Uważaj, aby wsunąć końcówkę pod rogalik podczas umieszczania go na blasze do pieczenia.
- Rozłóż rogaliki tak, aby miały miejsce na nadmuchanie. Posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić, czy są gotowe).
- A teraz rogaliki są gotowe!
Obserwacje
Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.
Czas leżakowania: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny: jeśli czas leżakowania jest zbyt krótki, masło może stać się kremowe i "marmurkowe" (nie będzie już pojedynczą warstwą, ale pełne grudek). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.
Zamrażanie: Rogaliki można zamrozić natychmiast po uformowaniu. Następnie wieczorem umieścić je na blasze do pieczenia i pozostawić na noc do rozmrożenia i napuszenia. W ten sposób można je upiec rano i cieszyć się świeżymi, ciepłymi rogalikami.