Croissanty wyjaśnione krok po kroku

zagłosuj teraz
PrzekÄ…ski
20 porcji
trudne
4 h 20 m

Czy czujesz zapach tego pysznego viennoiserie? To nasze domowe rogaliki! Mamy dla Ciebie przepis krok po kroku! W wersji pisemnej ilustrowanej zdjęciami lub w wersji wideo możesz śledzić wszystkie kroki związane z przygotowaniem naszych rogalików, aby Twoja rodzina mogła cieszyć się słodkimi i chrupiącymi śniadaniami!


Składniki

20
Szacowany koszt: 3.21 (0.16€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min

  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 1Umieść mÄ…kÄ™, sól i cukier w misce robota kuchennego i uformuj zagÅ‚Ä™bienie. Dodaj pokruszone drożdże (upewnij siÄ™, że nie dotykajÄ… soli!). Dodaj wodÄ™ i mleko i ugniataj na Å›rednich obrotach przez kilka minut.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 2NastÄ™pnie pozostaw ciasto do wyroÅ›niÄ™cia w temperaturze pokojowej na 2 godziny (lub schłódź przez 1 noc).
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 3Umieść kawaÅ‚ek masÅ‚a na arkuszu papieru do pieczenia. Umieść kolejny arkusz na blasze do pieczenia, a nastÄ™pnie stuknij go waÅ‚kiem do ciasta, aby go spÅ‚aszczyć.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 4NastÄ™pnie zÅ‚ożyć papier do pieczenia w kwadrat wokół masÅ‚a. RozwaÅ‚kuj masÅ‚o na Å‚adny kwadrat, upewniajÄ…c siÄ™, że ma takÄ… samÄ… grubość na caÅ‚ej powierzchni.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 5RozwaÅ‚kuj przygotowane ciasto na posypanej mÄ…kÄ… powierzchni roboczej. Uformować prostokÄ…t, w którym kwadrat masÅ‚a zmieÅ›ci siÄ™ dwukrotnie.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 6Umieść kwadrat masÅ‚a po jednej stronie i złóż ciasto na drugÄ…. Nie wahaj siÄ™ "zacisnąć" ciasta wokół krawÄ™dzi, tak aby miaÅ‚o taki sam rozmiar jak masÅ‚o.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 7Obróć ciasto o 90° i delikatnie uderz w nie waÅ‚kiem, aby masÅ‚o siÄ™ do niego przykleiÅ‚o. Pomoże to rozprowadzić masÅ‚o w cieÅ›cie bez jego Å‚amania. RozwaÅ‚kuj ciasto na okoÅ‚o 50 cm, zachowujÄ…c prostokÄ…tny ksztaÅ‚t.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 8Oprósz ciasto nadmiarem mÄ…ki.
    Weź dolną część prostokąta i złóż ją na około 1/3 ciasta. Następnie złóż górną część ciasta. Upewnij się, że wszystko jest wyrównane, aby utworzyć 3 równe warstwy.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 9Ponownie zagnieść ciasto, a nastÄ™pnie zawinąć w foliÄ™ spożywczÄ… i schÅ‚odzić przez 20 minut (nie dÅ‚użej, nie krócej).
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 10Umieść ciasto z powrotem na blacie, 3 widocznymi warstwami do siebie. DociÅ›nij krawÄ™dzie waÅ‚kiem do ciasta, aby je "uszczelnić". RozwaÅ‚kuj ciasto w taki sam sposób, jak w poprzednim kroku.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 11ZÅ‚ożyć ponownie na 3 części, uważajÄ…c, aby dobrze posypać ciasto mÄ…kÄ…, aby nie dostaÅ‚a siÄ™ do ciasta podczas skÅ‚adania. Ponownie schÅ‚odzić przez 20 minut.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 12Możesz powtórzyć tÄ™ operacjÄ™ trzeci raz, aby uzyskać Å‚adne ciasto francuskie. JeÅ›li nie masz czasu, możesz zÅ‚ożyć ciasto tylko 2 razy.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 13RozwaÅ‚kować ciasto na prostokÄ…t o wymiarach okoÅ‚o 25 cm x 40 cm. Przeciąć wzdÅ‚uż na 2 części.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 14UżywajÄ…c linijki i dobrego noża, wytnij trójkÄ…ty o podstawie 7 cm.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 15Weź trójkÄ…t i odetnij 1 cm od Å›rodka podstawy. Pozwoli to na rozÅ‚ożenie podstawy podczas zwijania rogalika.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 16Zwinąć rogalik, rozkÅ‚adajÄ…c podstawÄ™, ale niezbyt ciasno. Uważaj, aby wsunąć koÅ„cówkÄ™ pod rogalik podczas umieszczania go na blasze do pieczenia.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 17Rozłóż rogaliki tak, aby miaÅ‚y miejsce na nadmuchanie. Posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 18Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C (sprawdzić, czy sÄ… gotowe).
  • Croissanty wyjaÅ›nione krok po kroku - Przygotowanie krok 19A teraz rogaliki sÄ… gotowe!

Obserwacje

Masło: do ciasta francuskiego zazwyczaj wybieramy "suche" masło, co oznacza, że topi się ono w wyższej temperaturze niż zwykłe masło. Można je znaleźć pod nazwą "beurre de tourage" lub masła ChNP, takie jak Poitou Charentes.

Czas leżakowania: jest on niezbędny do kontrolowania temperatury masła. Bądź ostrożny: jeśli czas leżakowania jest zbyt krótki, masło może stać się kremowe i "marmurkowe" (nie będzie już pojedynczą warstwą, ale pełne grudek). Jeśli czas będzie zbyt długi, masło zbytnio stwardnieje i będzie się źle rozsmarowywać. Problem będzie ten sam: masło nie będzie już jednolite, a ciasto francuskie będzie się słabo rozwijało.

Zamrażanie: Rogaliki można zamrozić natychmiast po uformowaniu. Następnie wieczorem umieścić je na blasze do pieczenia i pozostawić na noc do rozmrożenia i napuszenia. W ten sposób można je upiec rano i cieszyć się świeżymi, ciepłymi rogalikami.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+