Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
średnie
2 h 5 m

Masz ochotę na włoski przepis krok po kroku z Ptitchef? Wypróbuj nasze tortellini z parmezanem, szynką i bazylią! Łatwe ciasto i nadzienie, ponieważ domowe jest zawsze lepsze ;-) Puść wodze fantazji, jeśli chodzi o nadzienie, i użyj wszystkiego, co masz w szafce. Wegetariańska wersja jest również łatwa do zrobienia poprzez zastąpienie szynki warzywami ;-) Jeśli chodzi o pochodzenie, dwa miasta Bolonia i Modena są na pierwszym miejscu. Następnie, z biegiem czasu, każdy region i rodzina dodały swój własny mały sekretny składnik. Tym bardziej warto zaopatrzyć się w to danie "made in Italy"!


Składniki

2

Na makaron :

Do nadzienia :

Szacowany koszt: 5.21 (2.6€/porcja)

Materiały

  • Nożyce do makaronu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania5 min

  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 1Wymieszać i zagnieść mąkę z jajkami i oliwą z oliwek.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 2Zawinąć ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 3Drobno posiekaj peklowaną szynkę i wymieszaj z tartym parmezanem i posiekaną świeżą bazylią.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 4Po odpoczynku rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, za pomocą wałka lub wałka do ciasta.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 5Pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm (użyj noża do pizzy, to łatwiejsze niż użycie noża). Postaraj się, aby kwadraty były tak idealne, jak to tylko możliwe.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 6Ułóż stosy kwadratów jeden na drugim, aby ciasto nie wyschło i nie stało się zbyt twarde.
    Weź kwadrat ciasta i nałóż palcem odrobinę wody na brzegi. Umieść mały kopczyk nadzienia na środku i zamknij kwadrat, tworząc trójkąt.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 7Złóż drugi raz, zbliżając podstawę trójkąta do wierzchołka. Następnie przenieś dwa końce z powrotem na środek i zamknij je razem, naciskając w dół. (Technikę tę można zobaczyć na filmie na dole przepisu).
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 8Po uformowaniu wszystkich tortellini gotuj je przez 5 minut we wrzącej wodzie.
  • Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią - Przygotowanie krok 9Teraz tortellini są gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+