Tortellini z parmezanem, szynką i bazylią
zagłosuj teraz
Masz ochotę na włoski przepis krok po kroku z Ptitchef? Wypróbuj nasze tortellini z parmezanem, szynką i bazylią! Łatwe ciasto i nadzienie, ponieważ domowe jest zawsze lepsze ;-) Puść wodze fantazji, jeśli chodzi o nadzienie, i użyj wszystkiego, co masz w szafce. Wegetariańska wersja jest również łatwa do zrobienia poprzez zastąpienie szynki warzywami ;-) Jeśli chodzi o pochodzenie, dwa miasta Bolonia i Modena są na pierwszym miejscu. Następnie, z biegiem czasu, każdy region i rodzina dodały swój własny mały sekretny składnik. Tym bardziej warto zaopatrzyć się w to danie "made in Italy"!
Składniki
2
Na makaron :
Do nadzienia :
Szacowany koszt: 5.21Euros€ (2.6€/porcja)
Materiały
- Nożyce do makaronu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania5 min
- Wymieszać i zagnieść mąkę z jajkami i oliwą z oliwek.
- Zawinąć ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Drobno posiekaj peklowaną szynkę i wymieszaj z tartym parmezanem i posiekaną świeżą bazylią.
- Po odpoczynku rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, za pomocą wałka lub wałka do ciasta.
- Pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm (użyj noża do pizzy, to łatwiejsze niż użycie noża). Postaraj się, aby kwadraty były tak idealne, jak to tylko możliwe.
- Ułóż stosy kwadratów jeden na drugim, aby ciasto nie wyschło i nie stało się zbyt twarde.
Weź kwadrat ciasta i nałóż palcem odrobinę wody na brzegi. Umieść mały kopczyk nadzienia na środku i zamknij kwadrat, tworząc trójkąt. - Złóż drugi raz, zbliżając podstawę trójkąta do wierzchołka. Następnie przenieś dwa końce z powrotem na środek i zamknij je razem, naciskając w dół. (Technikę tę można zobaczyć na filmie na dole przepisu).
- Po uformowaniu wszystkich tortellini gotuj je przez 5 minut we wrzącej wodzie.
- Teraz tortellini są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!