Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami

vote now
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami



Za oknem gorąco i parno, więc sernik na zimno jest pozycją obowiązkową na najbliższy czas. Z dodatkiem chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :)
Sernik:
120 g biszkoptów
700 g zmielonego sera
szklanka cukru
galaretka brzoskwiniowa
garść orzechów włoskich
garść skórki pomarańczowej
Wierzch:
4 brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą noc, wszelkie próby wcześniejszego krojenia ciasta kończą się apokalipsą wizualną. Serio, jak boga kocham.





Jedna z najpiękniejszych piosenek, jakie słyszałam od dłuższego czasu, mimo że jest lekko smutna i w zależności od kontekstu może zmieniać swój wydźwięk. Dziękuję mojemu niewyczerpanemu źródłu inspiracji, jestem szczęściarą, że Cię mam :)

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

S sama złodycz

Komentarze

Oceń ten przepis:




+