Sernik na zimno z truskawkami

vote now
Sernik na zimno z truskawkami

W poprzednim wpisie pisałem, że jem mniej słodyczy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś słodkiego i niezbyt tuczącego. Mieszkam teraz w kraju, gdzie takie produkty jak biały ser mielony czy galaretki nie istnieją. Dlatego jak byłem ostatnim razem w Polsce, to zaopatrzyłem się we wszystkie brakujące produkty by móc tworzyć różne potrawy. Nie pamiętam kiedy to było, ale chyba 2 miesiące temu kiedy kupiłem tutejszy biały ser. Było to wiaderko kilogramowe, ale jak otworzyłem to połowę stanowiła serwatka. Zaryzykowałem i zrobiłem sernik na zimno. Efekt był taki, że w smaku było pyszne, ale wszystko się rozpłynęło. Może gdybym użył żelatyny to efekt byłby lepszy, ale zdecydowanie w takim serniku wolę polski ser. Sernik w moim wydaniu jest bardzo prosty w wykonaniu i nie musisz posiadać jakiś wymyślonych składników. A efekt końcowy jest naprawdę świetny.

Składniki:- kg sera białego 3-krotnie mielonego
- pół litra śmietany 30%
- pół szklanki cukru pudru
- 3 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki truskawkowe
- biszkopty
- truskawki

Przygotowanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, zaś galaretki truskawkowe w 2 i pół szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Dodajemy ser i nadal miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną i lekko ścinającą się galaretkę cytrynową i miksujemy.
Na spód tortownicy wykładamy biszkopty, ważne żeby nie było pustych przestrzeni. Na to wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki by masa stężała. Po tym czasie na wierzch masy układamy truskawki i wylewamy lekko ścinającą się galaretkę truskawkową, po czym ponownie wkładamy do lodówki, by galaretka stężała.
Co do podanych składników, to możemy użyć innych smaków galaretek a truskawki zastąpić innymi owocami, np. borówkami, ananasami czy brzoskwiniami. Wszystko zależy od waszego gustu :).


H Harmonia smaku

Komentarze

Oceń ten przepis:




+