Sernik staropolski, pyszny !
Bardzo smaczny, wilgotny, puszysty, prosty i szybki sernik, jaki można upiec.Mój Mąż go uwielbia ! Między Świętami a Sylwestrem piekę go już trzeci raz !Oprócz pieczenia, które trwa 80min, przygotowuje się go bardzo szybko, tak więc polecam dla zabieganych lub kobiet mających małe dzieci, tak jak ja ;-)Teraz sernik czeka na zjedzenie w Sylwestra, którego, jak co roku spędzamy w domu z dziećmi i moimi Rodzicami oraz Babcią :-)Składniki:- 1kg twarogu 3-krotnie mielonego ( u mnie najlepiej sprawdził się łowicki)
- 1 3/4 szklanki* cukru pudru
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 100 g roztopionego masła
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( ew. 1 op. cukru wanilinowego - 16g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna do smarowania blaszki
- tarta bułka do obsypania
- szczypta soli
Żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy stopniowo twaróg, miksujemy. Następnie dodajemy roztopione masło.
Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z masą twarogową.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tluszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm.
Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku przez ok 80 minut.
Ciasto po wyrośnięciu:
Ciasto, lekko przestudzone, zobaczcie jak opadło, dlatego polecam formę o średnicy 24 cm, nie bierzcie większej, bo sernik wyjdzie zbyt niski, a tak jest w sam raz na wysokość formy.
Podajemy ostudzony sernik posypany cukrem pudrem.
Uwagi:- u mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml
Polecam !/wpis zawiera lokowanie produktu/
- 1 3/4 szklanki* cukru pudru
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 100 g roztopionego masła
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( ew. 1 op. cukru wanilinowego - 16g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna do smarowania blaszki
- tarta bułka do obsypania
- szczypta soli
Żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy stopniowo twaróg, miksujemy. Następnie dodajemy roztopione masło.
Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z masą twarogową.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tluszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm.
Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku przez ok 80 minut.
Ciasto po wyrośnięciu:
Ciasto, lekko przestudzone, zobaczcie jak opadło, dlatego polecam formę o średnicy 24 cm, nie bierzcie większej, bo sernik wyjdzie zbyt niski, a tak jest w sam raz na wysokość formy.
Podajemy ostudzony sernik posypany cukrem pudrem.
Uwagi:- u mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml
Polecam !/wpis zawiera lokowanie produktu/
Moja Domowa Świątynia-Kuchnia Haim
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!