Sernik z wiśniami
vote now
SKŁADNIKI NA CIASTO:25 dkg mąki
10 dkg masła
10 dkg cukru pudru
1 jajko
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:1 kg twarogu
1 Sernix
125 g margaryny
5 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
100 ml mleka
1 mały cukier waniliowy
350 g mrożonych wiśni
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA:Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść razem. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.
Rozpuścić i ostudzić margarynę. Oddzielić białka od żółtek. Przemielony twaróg, żółtka, mleko, szklankę cukru, cukier waniliowy, sernix, ostudzony tłuszcz dokładnie zmiksować. Ubić na sztywno oddzielone białka, dodając pod koniec ubijania 1/3 szklanki cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 25x31 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce z dużymi oczkami. Wyłożyć masę serową, a następnie rozłożyć zamrożone wiśnie lekko wciskając je palcem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem.
10 dkg masła
10 dkg cukru pudru
1 jajko
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:1 kg twarogu
1 Sernix
125 g margaryny
5 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
100 ml mleka
1 mały cukier waniliowy
350 g mrożonych wiśni
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA:Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść razem. Podzielić na 2 równe części, włożyć do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.
Rozpuścić i ostudzić margarynę. Oddzielić białka od żółtek. Przemielony twaróg, żółtka, mleko, szklankę cukru, cukier waniliowy, sernix, ostudzony tłuszcz dokładnie zmiksować. Ubić na sztywno oddzielone białka, dodając pod koniec ubijania 1/3 szklanki cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 25x31 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce z dużymi oczkami. Wyłożyć masę serową, a następnie rozłożyć zamrożone wiśnie lekko wciskając je palcem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!