Dżem mleczny - dulce de leche
Przepis z tylko jednego składnika: niemożliwe, można by powiedzieć! Udowodnimy, że się mylisz, przygotowując ten domowy dżem mleczny :-) Znany również jako "Dulce de leche", ten latynoamerykański krem jest idealny do naleśników, tostów lub herbatników! Jest również używany w słynnym argentyńskim przepisie na Alfajores :-) Wyciągnij patelnię z gorącą wodą i zrób miejsce dla naszego super łatwego i w 100% sprawdzonego przepisu!
Składniki
Materiały
- 1 rondel
- lub 1 szybkowar (patrz wskazówki)
- lub 1 multicooker (patrz wskazówki)
Przygotowanie
- Umieść puszkę słodzonego mleka skondensowanego w rondlu. Zalać wodą i przykryć pokrywką. Pozostawić do gotowania na 2 godziny, sprawdzając, czy puszka pozostaje dobrze zanurzona.
- Wyjąć puszkę z formy i odstawić na 1 godzinę. Przelać do sterylnego słoika na dżem.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Czas gotowania będzie zupełnie inny, jeśli użyjesz rondla, szybkowaru lub multicookera (takiego jak Cookeo).
Czas gotowania w rondlu/garnku: 2 godziny
Czas gotowania w szybkowarze: 1 godzina
Czas gotowania w multicookerze: 25 minut.
Nie zapomnij usunąć papieru z puszki, jeśli jest.
Słoik można przechowywać przez około 1 miesiąc (jeśli dasz radę! ;-) ).
Podczas gotowania w multicookerze należy owinąć puszkę słodzonego mleka skondensowanego ściereczką, aby uniknąć porysowania miski.
Aby gotować w urządzeniu Cookeo, umieść puszkę w ściereczce w koszyku do gotowania na parze, zanurz puszkę w wodzie i ustaw czas gotowania pod ciśnieniem na 25 minut.