Szarlotka z bezą

vote now
Szarlotka z bezą



Zarówno szarlotka jak i beza z pewnością należą do jednych z łatwiejszych i smaczniejszych ciast tzw. tradycyjnych. Tak się złożyło, że nie tak dawno piekłam i szarlotkę i tort bezowy to wpadłam na pomysł by połączyć te dwa ciasta. Tak więc mamy dwa w jednym, powstała „szarlotka z bezą”. Absolutnie nie wymyśliłam tu nic nowego. Do przygotowania tego ciasta posłużyły mi przepisy na tort i szarlotkę. Z obu przepisów użyłam połowę potrzebnych produktów. Ciasto wyszło znakomite! Aromatyczne, wilgotne nadzienie doprawione cynamonem na kruchym spodzie z delikatną pierzynką bezową, z zewnątrz odrobinę chrupiącą, a wewnątrz lekką i rozpływającą się przy każdym kęsie. Nie można przejść wobec tego ciasta obojętnie, koniecznie trzeba je skosztować. Polecam!


Składniki na ciasto:

1 i 1/3 szklanki mąki¼ szklanki cukru3 żółtka – białka użyjemy do bezy125 g margaryny do pieczenia1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na bezę:
3 białka150 g cukru¼ łyżeczki soli1/2 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

1 łyżeczka cynamonu1 kg jabłek (ja miałam dodatkowo 2 brzoskwinie bo akurat były w domu, ale nie są konieczne)

Przygotowanie:
Formę wysmarować margaryną, pozostałą margarynę użyjemy do ciasta.
Mąkę, żółtka, margarynę, cukier i proszek do pieczenia razem wymieszać. Można to zrobić przy użyciu miksera (5 minut w zupełności wystarczy.)
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, wysoko po same brzegi, lub zwyczajnie wykleić nią ciastem, dobrze dociskając by pokryła całą przestrzeń. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi, obieramy jabłka ze skórki i ucieramy na jarzynowej tarce, po czym rozkładamy je na cieście i całość posypujemy cynamonem (jeśli ktoś nie lubi może z niego zrezygnować, dla mnie cynamon jest nieodzownym elementem potraw z jabłkami).
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20 -25 minut.


Zaraz po wstawieniu ciasta do piekarnika przygotowujemy bezę. Białka, konieczne zimne, ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Potem dodajemy łyżka po łyżce cukier, ale cały czas miksuję. Dzięki temu uzyskamy bardzo sztywną i lśniącą pianę. Na sam koniec dodajemy mąkę, ta z kolei sprawi, że beza będzie miała sztywniejszą skorupkę i sok z cytryny, który zapobiega oddzieleniu się białek od cukru.


Upieczone ciasto wyjmujemy z na chwilę z piekarnika i szybciutko rozsmarowujemy na nim bezę. Nie gładzimy powierzchni w ten sposób powstanie coś przypominające atrakcyjne płomienie lub chmurki. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Beza z wierzchu powinna mieć dość sztywną skorupkę można popukać w nią delikatnie dla sprawdzenia. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy by odrobinę przestygło.
Smacznego!

Jabłka wolnościJedz polskie jabłka
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+