Sernik na kruchym cieście z rabarbarem i bezą.

vote now
Sernik na kruchym cieście z rabarbarem i bezą.

Jest to dosyć dziwne połączenie. Ser i rabarbar, a do tego beza... ale uwierzcie mi, że ciasto było wspaniałe. Ostatni kawałek dostała koleżanka mojej mamy, która uważam za autorytet w dziedzinie wypieków, przetworów i obiadów. Pani smakowało, a ja czułam na sobie wzrok mamy, który jednoznacznie mówił "Ja go chciałam zjeść!"

Mama nie ma się o co bać, bo na pewno ciasto znów powstanie w najbliższym czasie.
Jest to wariacja na temat mojego ulubionego sernika. Robię go nagminnie, bo wszystkim w domu smakuje. Ostatnio szarpnęła mnie wena twórcza i wyczarowałam takie cudo!

Ciasto3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kostka margaryny

Masa twarogowaKilo sera z wiaderka
Dwa budynie waniliowe
Ulubiony aromat do ciast
Dwa jajka
Dwie łyżki masła (pominęłam)

Ponadto6 łodyg rabarbaru
dwa białka.
Pół szklanki cukru

Ze składników na ciasto ugnieść zwartą kulę i podzielić ją na pół. Rabarbar obrać i pokroić na około trzycentymetrowe kawałki.
Ser wymieszać z pozostałymi składnikami. Jedną część ciasta rozwałkować na dnie blachy.
Ciasto zalać masą twarogową, a na twaróg poukładać rabarbar lekko wciskając go do masy. Na górę nałożyć rozwałkowaną drugą cześć ciasta. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto piec przez 40 minut. Po wyznaczonym czasie ubić wszystkie białka (wraz z tymi dodatkowymi) dodawając cukier łyżka po łyżce. Ubić sztywną jasną i lśniącą pianę. Ciasto wyciagnąć z piekarnika, nałożyć białka i piec przez kolejne 20 minut.

Smacznego.

Rabarbalove

R Red Hot Chili Cake

Komentarze

Oceń ten przepis:




+