Francuz z owocami i bezą
vote now
Idealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne.
Takim deserem jest francuz.
Składniki:
ciasto francuskie
300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże)
100 g jagód
100 g migdałów
100 g orzechów laskowych
1 jajko
2 białka
100 g śmietany 18%
150 g cukru
Przygotowanie:
Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw do piekarnika na 10 minut 180 C. W tym czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa.
Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 C, wyjmij ciasto i szprycą nałóż białko aby powstały małe bezy.
Smacznego!
Niezły Młynek
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!