Nektarynki pieczone w cieście twarożkowym
vote now
Słodko i krucho!
Pyszne, rozpływające się w ustach nektarynki w delikatnie jabłkowym cieście, oprószone cukrem pudrem.
Można podawać z syropami owocowymi lub miodem. :)
4 porcje:
4 średnie nektarynki1 kubeczek (150g) Almette jabłkowo-gruszkowego200g mąki pszennej luksusowej100g twardego masła
Mąkę przesiewamy do miski.
Masło siekamy nożem i umieszczamy w misce z mąką.
Dodajemy do niej również cały kubeczek Almette.
Z tych składników zagniatamy ciasto.
Powinno dać się dobrze wałkować, nie kleić się, ale także nie może być twarde.
Gdy ciasto będzie już jednolite i wyrobione, odkładamy je na kilka chwil do zamrażarki.
Potem wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
Kroimy je na 4 kwadraty wielkości owoców, by łatwo było je zmieścić w ciastowej sakiewce. :)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Nektarynki obieramy ze skórki i kroimy na połowy.
Wyjmujemy pestkę i sklejamy połówki owocu na powrót za pomocą odrobiny ciasta.
Jeśli tego nie zrobimy, nektarynka może nieładnie zniekształcić ciasto.
Układamy owoce na cieście i zaklejamy rogi do środka.
Na wierzchołku można ułożyć ciasto w kwiatek lub inny wzór. :)
Bardzo delikatnie przekładamy sakiewki z owocami na papier do pieczenia.
Na środku piekarnika pieczemy je około pół godziny.
Ciasto powinno się przyrumienić, a nektarynka w środku ciasta być miękka.
Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy według uznania, jak pisałam wcześniej - na przykład z syropem owocowym. :)
Pyszne, rozpływające się w ustach nektarynki w delikatnie jabłkowym cieście, oprószone cukrem pudrem.
Można podawać z syropami owocowymi lub miodem. :)
4 porcje:
4 średnie nektarynki1 kubeczek (150g) Almette jabłkowo-gruszkowego200g mąki pszennej luksusowej100g twardego masła
Mąkę przesiewamy do miski.
Masło siekamy nożem i umieszczamy w misce z mąką.
Dodajemy do niej również cały kubeczek Almette.
Z tych składników zagniatamy ciasto.
Powinno dać się dobrze wałkować, nie kleić się, ale także nie może być twarde.
Gdy ciasto będzie już jednolite i wyrobione, odkładamy je na kilka chwil do zamrażarki.
Potem wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
Kroimy je na 4 kwadraty wielkości owoców, by łatwo było je zmieścić w ciastowej sakiewce. :)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Nektarynki obieramy ze skórki i kroimy na połowy.
Wyjmujemy pestkę i sklejamy połówki owocu na powrót za pomocą odrobiny ciasta.
Jeśli tego nie zrobimy, nektarynka może nieładnie zniekształcić ciasto.
Układamy owoce na cieście i zaklejamy rogi do środka.
Na wierzchołku można ułożyć ciasto w kwiatek lub inny wzór. :)
Bardzo delikatnie przekładamy sakiewki z owocami na papier do pieczenia.
Na środku piekarnika pieczemy je około pół godziny.
Ciasto powinno się przyrumienić, a nektarynka w środku ciasta być miękka.
Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy według uznania, jak pisałam wcześniej - na przykład z syropem owocowym. :)
Kuchenna Kontrrewolucya
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!