JABŁUSZKA PEŁNE SNÓW....
vote now
Witajcie :) no i stało się, walizki spakowane i dziś w nocy w drogę. Czas naładować akumulatory, wyciszyć się ; świeże powietrze i święty spokój.
Czas relaksu, relaksu to czas....
Będę ten czas spędzać w swoich rodzinnych stronach, na wsi spokojnej, wsi wesołej; spacerując po lesie ( może grzyby dopiszą...), zbierając dzikie jeżyny i robiąc z Mamą marynaty na zimę.
Ponieważ nie zamierzam popełnić blogowego harakiri będę w miarę możliwości internetowych zamieszczać posty ( może troszkę rzadziej) i oczywiście odwiedzać Wasze blogi :)
Pamiętajcie o mnie :)
A dzisiaj...
,,...O jabłuszka jabłuszka
Jabłuszka pełne snu
gdzie spojrzeć jabłuszka
Jabłuszka tam i tu
gdzie spojrzeć jabłuszka
Jabłuszka pełne snu
Jabłuszka tam i tu....,,
tekst Tadeusz Urgacz
wykonanie Mieczysław Wojnicki
tekst poezja-spiewana.pl
Nic dodać, nic ująć... jedzmy nasze polskie rubinowe jabłuszka :)
Zapraszam na jabłuszka jak ze snu....
JABŁKOWE RÓŻE
pomysł już obecny na innych blogach,
ja korzystałam z tego
3 jabłka ( najlepiej czerwone )
arkusz ciasta francuskiego
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka skórki z cytryny
4 szkl. wody
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
papier do pieczenia
Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne ( nie obierć!), następnie ćwiartki jabłek kroić na cienkie plasterki ok. 2-3 milimetrów.
Zalać wodą z cukrem i cytryną i gotować na małym ogniu ok.2 minut.
Osączyć i ułożyć na papierze kuchennym do całkowitego osuszenia.
Wymieszać cukier z cynamonem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny.
Blat oprószyć mąką i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego ( dobrze gdy nie jest całkowicie rozmrożone). Na cieście równomiernie rozłożyć mieszankę cukru z cynamonem, lekko dociskając.
Przy pomocy noża lub noża do pizzy pokroić ciasto na pasy o szerokości 2-3 cm, wzdłuż jego krótszego boku;
kolejno na każdym pasku układać plasterki jabłka ( tak by troszkę zachodziły na siebie i rolować całość tworząc różyczkę.
Postępować tak samo z kolejnymi pasami ciasta aż do ich wyczerpania.
Różyczki umieszczać na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem formie na muffinki.
Piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Takie różyczki są też idealne na prezent, zamiast kwiatka....chociaż ja jeszcze muszę trochę popracować nad ich zwijaniem...
Smacznego... i do przeczytania :)
Dodano do akcji:
Kulinarne zapiski Olki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!