Wegańskie ciasto czekoladowe, najlepsze i najprostsze

vote now
Wegańskie ciasto czekoladowe, najlepsze i najprostsze

Dzisiaj przepis na najprostsze i przy tym najsmaczniejsze ciasto czekoladowe, które zrobicie ze składników, które każdy z Was pewnie ma w domu. Wystarczy wymieszać dobrej jakości ciemne kakao, mąkę, ulubione mleko roślinne i słodziwo. Upieczone ciasto można oblać czekoladą, obsypać cukrem pudrem, polać ulubioną polewą, najsmaczniejsze jest jednak bez zbędnych dodatków. Mocno czekoladowe, miękkie, nieco wilgotne - ciasto idealne!

Na podstawie TEGO przepisu
Składniki (tortownica ø 24-26cm):1 szkl. mąki pszennej (T500)
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szkl. ciemnego kakao
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. mleka roślinnego, użyłam owsianego Alpro
1/2 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. syropu klonowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder kokosowy*

Piekarnik nagrzewamy do 180C, tortownicę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczeniaMąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, odstawiamyMleko podgrzewamy z garnku o grubym dnie, w momencie gdy zacznie się gotować dodajemy kakao oraz sól. Sprawnie mieszamy wszystko trzepaczką, w momencie gdy kakao się rozpuści zdejmujemy garnek z palnikaZa pomocą miksera w dużej misce łączymy syrop klonowy, olej, ocet, ekstrakt waniliowy i kakaową masęDo mokrych składników stopniowo dodajemy wcześniej przesiane suche składniki, szybko mieszamy lub miksujemy i wylewamy powstałą masę do formyPieczemy w 180C w piekarniku ustawionym na grzanie dolne lub termoobieg przez ok. 30 min - do suchego patyczkaPo ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem kokosowym*Cukier puder kokosowy - 2 łyżki cukru trzcinowego mielimy z 4-6 łyżkami wiórków kokosowych. Voilà



M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+