WEGAŃSKIE CIASTO LODOWE Z BANANAMI I ANANASEM ~ VEGAN ICE-CREAM CAKE WITH BANANA & PINEAPPLE
vote now
VEGAN BANANA & PINEAPPLE ICE-CREAM CAKE
Wegańskie i surowe ciasto lodowe. Chyba nikogo nie trzeba namawiać do spróbowania... :) Tymbardziej, że do jego wykonania potrzebnych jest tylko kilka prostych składników, które powinniśmy mieć w domu. Samo przygotowanie też jest mało kłopotliwe i szybkie, praca zajmie nam 20-30 minut a potem już tylko trzeba odczekać niecałe 3 godziny kiedy będzie się mrozić, i na naszym stole w gorące popołudnie ląduje pyszne, słodkie, owocowe, orzeźwiające ciasto. Polecam
Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.
SKŁADNIKI (mała okrągła forma o średnicy 17cm):
1 szklanka nasion słonecznika5 suszonych daktyli, bez pestek2 bardzo dojrzałe banany (pokrojone w kawałki i zamrożone dzień wcześniej)1/3 świeżego ananasa (pokrojona w kawałki i zamrożona dzień wcześniej), lub więcej banana1 duża dojrzała nektarynka i morela (lub inne wybrane owoce do przybrania)2 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)3 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego, z pierwszego tłoczenia)cynamon, do posypania (opcjonalnie) Wegańskie i surowe ciasto lodowe. Chyba nikogo nie trzeba namawiać do spróbowania... :) Tymbardziej, że do jego wykonania potrzebnych jest tylko kilka prostych składników, które powinniśmy mieć w domu. Samo przygotowanie też jest mało kłopotliwe i szybkie, praca zajmie nam 20-30 minut a potem już tylko trzeba odczekać niecałe 3 godziny kiedy będzie się mrozić, i na naszym stole w gorące popołudnie ląduje pyszne, słodkie, owocowe, orzeźwiające ciasto. Polecam
Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.
SKŁADNIKI (mała okrągła forma o średnicy 17cm):
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona słonecznika mielimy w młynku do kawy na mąkę, następnie wsypujemy ją do blendera razem z daktylami, łyżką syropu i łyżką oleju, miksujemy aż powstanie klejąca masa.
Wykładamy ją do formy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na 1/2 - 1 godziny.
Po tym czasie przystępujemy do zrobienia lodowej części ciasta. Pokrojone i zamrożone wcześniej banany i ananasa wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego i 1 łyżkę syropu.
Miksujemy wszystko na gładko. (Jeśli nasz blender ma słabszą moc, odczekajmy chwilę, aż owoce lekko zmiękną)
Wyjmujemy nasz spód z zamrażarki i wykładamy na niego bananowo-ananasową masę, wyrównujemy szpatułką, stukamy kilka razy formą w stół aby pozbyć się bąbelków powietrza, zakrywamy ją folią spożywczą i wkładamy z powrotem do zamrażarki, na ok. 2-3 godziny, lub dłużej jeśli trzeba.
Nasiona słonecznika mielimy w młynku do kawy na mąkę, następnie wsypujemy ją do blendera razem z daktylami, łyżką syropu i łyżką oleju, miksujemy aż powstanie klejąca masa.
Wykładamy ją do formy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na 1/2 - 1 godziny.
Po tym czasie przystępujemy do zrobienia lodowej części ciasta. Pokrojone i zamrożone wcześniej banany i ananasa wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego i 1 łyżkę syropu.
Miksujemy wszystko na gładko. (Jeśli nasz blender ma słabszą moc, odczekajmy chwilę, aż owoce lekko zmiękną)
Wyjmujemy nasz spód z zamrażarki i wykładamy na niego bananowo-ananasową masę, wyrównujemy szpatułką, stukamy kilka razy formą w stół aby pozbyć się bąbelków powietrza, zakrywamy ją folią spożywczą i wkładamy z powrotem do zamrażarki, na ok. 2-3 godziny, lub dłużej jeśli trzeba.
Ciasto przechowujemy w zamrażarce. Przed podaniem dekorujemy plastrami cienko pokrojonej nektarynki i moreli (lub innymi ulubionymi letnimi owocami, posypujemy cynamonem (opcjonalnie) i polewamy odrobiną syropu. (Żeby łatwiej się kroiło najlepiej odczekać 5-10 minut po wyjęciu z zamrażarki)
Smacznego ☺
♦ ♦ ♦
Vegan & raw ice-cream cake. Easy to make, you just need few simple ingredients, that you probably have in your kitchen cupboard. And it doesn't require a lot of time, just 20-30 minutes of your work, and then just about 3 hours of chilling time. And after that, you can simply enjoy this sweet, fruity, refreshing dessert. In a hot afternoon, or even for breakfast ;)
Slightly modified recipe from this site.
INGREDIENTS(small round spring-form pan, 17cm/ 7 "):
1C sunflower seeds5 pitted dates2 very ripe frozen bananas, chopped1/3 fresh & frozen pineapple, chopped1 ripe nectarine2 tbsp maple syrup or agave nectar3 tbsp extra virgin coconut oilcinnamon, for sprinkling (optional)
Slightly modified recipe from this site.
INGREDIENTS(small round spring-form pan, 17cm/ 7 "):
1C sunflower seeds5 pitted dates2 very ripe frozen bananas, chopped1/3 fresh & frozen pineapple, chopped1 ripe nectarine2 tbsp maple syrup or agave nectar3 tbsp extra virgin coconut oilcinnamon, for sprinkling (optional)
PREPARATION:
Using a coffee grinder, grind sunflower seeds into a flour. Transfer it to the food processor, add dates, 1 tbsp coconut oil and 1 tbsp syrup/nectar. Combine until a crumble forms. Press the mixture into the bottom of a plastic wrap lined spring form pan. Place in the freezer for about 1/2-1 hour.
After that time, put frozen banana & pineapple chunks in a blender/food processor, add 2 tbsp coconut oil and 1tbsp syrup/nectar. Combine until light and fluffy. Pour into the now cooled sunflower seed crust. Let set in the freezer for about 2-3 hours, or until the filling is completely frozen.
Store the pie in the freezer. Right before serving, decorate it with thinly sliced nectarine pieces, sprinkle with cinnamon and pour a little bit of syrup/nectar on top. Serve immediatelly.
Enjoy ☺
After that time, put frozen banana & pineapple chunks in a blender/food processor, add 2 tbsp coconut oil and 1tbsp syrup/nectar. Combine until light and fluffy. Pour into the now cooled sunflower seed crust. Let set in the freezer for about 2-3 hours, or until the filling is completely frozen.
Store the pie in the freezer. Right before serving, decorate it with thinly sliced nectarine pieces, sprinkle with cinnamon and pour a little bit of syrup/nectar on top. Serve immediatelly.
Enjoy ☺
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!