Wegańskie drożdżówki z zielonym pesto
vote now
Składniki:15 g świeżych drożdzy
1/4 szkl. ciepłej wody
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka margaryny roślinnej lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 szkl. mąki pszennej, typ 550
1 łyżeczka soli
3 łyżki pesto z jarmużu lub czosnku niedźwiedziego
Pokruszone drożdże łączymy z łyżeczką cukru oraz ciepłą wodą. Odkładamy do podwojenia objętości na 10-15min.Margarynę roztapiamy i lekko schładzamy, dodajemy do niej cukier. Gdy zupełnie ostygnie dodajemy mleko.W dużej misce łączymy mąkę z solą, wydrążamy dołek i wlewamy drożdże oraz pozostałe mokre składniki.Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez 10-12min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40-50min.Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy je równomiernie pesto Zwijamy jak roladę. Ciasto dzielimy za pomocą nici lub ostrego noża, co 3-4cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym spore odstępy. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30min.Bułeczki pieczemy w 180-200°C z termoobiegiem do zrumienienia, czyli ok. 10-15min.
1/4 szkl. ciepłej wody
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka margaryny roślinnej lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 szkl. mąki pszennej, typ 550
1 łyżeczka soli
3 łyżki pesto z jarmużu lub czosnku niedźwiedziego
Pokruszone drożdże łączymy z łyżeczką cukru oraz ciepłą wodą. Odkładamy do podwojenia objętości na 10-15min.Margarynę roztapiamy i lekko schładzamy, dodajemy do niej cukier. Gdy zupełnie ostygnie dodajemy mleko.W dużej misce łączymy mąkę z solą, wydrążamy dołek i wlewamy drożdże oraz pozostałe mokre składniki.Dłonie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto przez 10-12min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40-50min.Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy je równomiernie pesto Zwijamy jak roladę. Ciasto dzielimy za pomocą nici lub ostrego noża, co 3-4cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym spore odstępy. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30min.Bułeczki pieczemy w 180-200°C z termoobiegiem do zrumienienia, czyli ok. 10-15min.
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!