Torcik " Niebieska laguna "

vote now
Torcik Niebieska laguna

Słuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 minut

Składniki:
Biszkopt:
60 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej180 g cukru pudru5 jajszczypta soliKrem budyniowy:
1 torebka budyniu waniliowego100 g cukru500 ml mleka250 g masłaPonadto
truskawkigalaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta.Mąkę dwukrotnie przesiewamy.Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna.Przesiewamy do niej resztę cukru , który został ( 2 łyżki ) i dalej ubijamy aż stanie się błyszcząca.Do masy żółtkowej dodajemy 2 łyżki piany . Następnie wsypujemy mąkę i pozostałą pianę.Składniki delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do okrągłej formy , wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Po upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie.Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł. Krem :
Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu.Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch..Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem.Torcik " Niebieska laguna"
Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry.Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami.Wkładamy do lodówki i chłodzimy.Smacznego


S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+