TORT URODZINOWY, Blackberry Mousse Cake
vote now
Dzisiaj miałam ciężki dzień. Jeden z tych, kiedy czujesz się malutka jak proch na dywanie.
Im bardziej czułam, że pochłania mnie i wciąga tym bardziej chciałam wyrwać się z tego odrętwienia i ruszyć do przodu nie oglądając się za siebie.
Znalazłam swoje lekarstwo.
s k ł a d n i k i :
4 jaja
100 g gorzkiej 70% czekolady
3 łyżki cukru
70 g margaryny
krem jeżynowy :
400 ml śmietanki 30 %
szklanka jeżyn
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka cukru
łyżka likieru porzeczkowego
dekoracja:
jeżyny
orzechy włoskie
w y k o n a n i e :
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z żółtkami.
Delikatnie masę czekoladową łączymy dodając ją do białek.
Wylewamy na formę, uprzednio natłuszczoną tylko na dnie masłem.
Pieczemy bez termoobiegu w 170 stopniach około 25 minut.
Studzimy nie wyjmując torta z formy ani obręczy.
Ubijamy śmietankę z cukrem i esencją waniliową.
Kilkoma łyżkami wykładamy krem śmietankowy w zagłębienie powstałe w cieście czekoladowym.
Do pozostałej ilości kremu dodajemy jeżyny i likier porzeczkowy. Miksujemy.
Wykładamy na całość krem jeżynowy.
Dekorujemy torta według uznania. Schładzamy w lodówce około 4 godzin.
Ściągamy obręcz torta po schłodzeniu.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!