TORT URODZINOWY, Blackberry Mousse Cake

vote now
TORT URODZINOWY, Blackberry Mousse Cake



Dzisiaj miałam ciężki dzień. Jeden z tych, kiedy czujesz się malutka jak proch na dywanie.
Im bardziej czułam, że pochłania mnie i wciąga tym bardziej chciałam wyrwać się z tego odrętwienia i ruszyć do przodu nie oglądając się za siebie.
Znalazłam swoje lekarstwo.


s k ł a d n i k i :

4 jaja
100 g gorzkiej 70% czekolady
3 łyżki cukru
70 g margaryny


krem jeżynowy :

400 ml śmietanki 30 %
szklanka jeżyn
łyżeczka esencji waniliowej
łyżeczka cukru
łyżka likieru porzeczkowego


dekoracja:

jeżyny
orzechy włoskie

w y k o n a n i e :

Białka ubijamy na sztywno z cukrem.

Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z żółtkami.

Delikatnie masę czekoladową łączymy dodając ją do białek.

Wylewamy na formę, uprzednio natłuszczoną tylko na dnie masłem.

Pieczemy bez termoobiegu w 170 stopniach około 25 minut.

Studzimy nie wyjmując torta z formy ani obręczy.

Ubijamy śmietankę z cukrem i esencją waniliową.

Kilkoma łyżkami wykładamy krem śmietankowy w zagłębienie powstałe w cieście czekoladowym.

Do pozostałej ilości kremu dodajemy jeżyny i likier porzeczkowy. Miksujemy.

Wykładamy na całość krem jeżynowy.

Dekorujemy torta według uznania. Schładzamy w lodówce około 4 godzin.

Ściągamy obręcz torta po schłodzeniu.



B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+