Trata na czekoladowym spodzie z kremem budyniowym i owocami
vote now
Tartajest dobra na każda okazje. Ciasto zwykle nie stwarza żadnego problemu i jest dość szybkie w przygotowaniu. Tym razem tarta na delikatnym, kruchym, czekoladowym spodzie z budyniowym kremem, idealnym do karpatki. Tu również sprawdził się doskonale! Wykończeniem są jagody, plasterek pomarańczy i galaretka pokrojona w kostkę, która wygląda jak drobne kryształki. Dzięki tej kompozycji tarta jest nie tylko smaczna, ale również odrobinę orzeźwiająca.
Składniki:
Na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki2 łyżki kakao½ kostki masła1 jajko3 łyżki cukru pudru
Ponadto do dekoracji:
galaretka pomarańczowa i owoce
Z podanych składników zagnieść ciasto, albo najlepiej zrobić to przy użyciu miksera, uformować kulkę zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy obciążenie (specjalne kulki ceramiczne lub fasola czy ryż). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 -20 minut.
Krem:
400 ml mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 szklanka cukru1 kostka masła w temperaturze pokojowejZiarenka z laski wanilii lub 1 cukier waniliowy2 żółtka
Przygotowanie:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią, a w pozostałym mleku roztrzepać żółtka z mąką – ważne by nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać rozczyn z mąki, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, aż powstanie gęsty budyń.Ugotowany budyń zdjąć z kuchenki i wystudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i ucierać, dodając stopniowo łyżka, po łyżce przestudzony budyń. Kiedy cały budyń połączy się z masłem, krem jest gotowy.Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Galaretkę ( by szybko była gotowa można przygotować ją w czasie chłodzenia ciasta) przygotować w 400 ml wrzątku, mieszać do rozpuszczenia i wlać do szerokiego naczynia by miała maksymalnie centymetr wysokości. Wówczas szybko stężeje i z łatwością pokroi się ją na kwadraty. Wystarczy stężoną w naczyniu galaretkę ponacinać na paski wzdłuż w centymetrowych odstępach, a potem w poprzek w tych samych odstępach. Wybrać galaretkę łopatką lub nożem z naczynia i udekorować wierzch tarty tworząc okręgi naprzemienne z owocami.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!