Wegańskie lody waniliowe
vote now
Domowe wegańskie lody są najlepsze, kremowe, nie za słodkie, no po prostu idealne. Dzisiaj przedstawiam lody waniliowe, no może kokosowo-waniliowe, bo jednak kokos jest lekko wyczuwalny. Takie lody to świetna alternatywa dla kupnych, bo robi się je szybko i bardzo łatwo. Dodatkowo mogą stanowić podstawę do tworzenia kolejnych smaków, np. dodając zmiksowane świeże truskawki otrzymamy pyszne lody truskawkowe.
Składniki:2 puszki mleczka kokosowego
1/2 szkl. cukru trzcinowego
2 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wódki
pojemnik szczelnie zamykany
Mleczko kokosowe schładzamy w zamrażarce przez dwie godzinki lub w lodówce najlepiej przez całą noc. Pojemnik na lody również warto jest włożyć do porządnego schłodzenia do zamrażarkiCukier trzcinowy mielimy na puder, a laski wanilii rozcinamy i łuskamy je z ziarenekStałą część mleczka kokosowego ubijamy mikserem z cukrem i pozostałymi składnikami na sztywną pianęMasę lodową przekładamy do pojemnika, który szczelnie zamykamy i przekładamy do zamrażarkiLody gotowe są już po kilku godzinach
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!