Ci, którzy gotują bez pszenicy, używają tych bezglutenowych mąk. Sprawdź je!

czwartek 17 kwietnia 2025 14:04
Ci, którzy gotują bez pszenicy, używają tych bezglutenowych mąk. Sprawdź je!

Jeśli szukasz diety bezglutenowej, czy to z konieczności, czy z wyboru, prawdopodobnie natknąłeś się już na pytanie: jakiej mąki użyć zamiast mąki pszennej?

Dobra wiadomość jest taka, że istnieje kilka naturalnych, pożywnych i funkcjonalnych opcji. Zła wiadomość jest taka, że zachowują się one inaczej w przepisach. Dlatego zrozumienie właściwości każdej mąki bezglutenowej jest pierwszym krokiem do właściwego wyboru.


Co należy wziąć pod uwagę przy wyborze mąki?

  • Rodzaj przepisu: słodki, pikantny, chleb, ciasto, makaron, panierka?
  • Pożądana konsystencja: lżejsza i napowietrzona czy zwarta i wilgotna?
  • Połączenie z innymi rodzajami mą ki: zazwyczaj idealnym rozwiązaniem jest mieszanie 2 lub 3 rodzajów mąki w celu zrównoważenia struktury i smaku.
  • Indywidualna tolerancja i wartość odżywcza

Najczęściej używane mąki bezglutenowe i ich właściwości:

1. Mąka ryżowa

  • Smak: neutralny
  • Tekstura: delikatna, sucha
  • Idealna do: ciast, pieczywa, naleśników i panierowania
  • Wskazówka: Używać w połączeniu ze skrobią lub gumą w celu nadania elastyczności.

2. Słodka lub kwaśna skrobia

  • Smak: kwaśny ma lekko kwaśny smak
  • Tekstura: elastyczna (świetna do pieczywa serowego i lekkich makaronów)
  • Idealna do: chleba, ciastek, typowych brazylijskich przepisów
  • Wskazówka: Dodaje lekkości i elastyczności w połączeniu z suchymi mąkami.

3. Mąka migdałowa

  • Smak: lekko słodki
  • Tekstura: wilgotna i miękka
  • Idealna do: ciast, babeczek, placków, brownies
  • Wskazówka: bogata w dobre tłuszcze i często używana w przepisach niskowęglowodanowych.

4. Skrobia ziemniaczana

  • Smak: neutralny
  • Tekstura: lekka i ekspansywna
  • Idealna do: pieczywa i ciast, nadaje lekkości
  • Wskazówka: doskonała do nadawania ciastom puszystości

5. Mąka z ciecierzycy

  • Smak: bardziej wyrazisty i ziemisty
  • Tekstura: gęsta
  • Idealna do: pikantnych ciast, naleśników, wegańskiego kibbeh
  • Wskazówka: Używaj oszczędnie w słodkich przepisach

6. Mąka owsiana (certyfikowany produkt bezglutenowy)

  • Smak: łagodny
  • Tekstura: dobra do wiązania
  • Idealna do: ciast, naleśników, ciasteczek, a nawet owsianki
  • Wskazówka: Sprawdź, czy jest oznaczona jako "bezglutenowa", ponieważ może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego.

7. Mieszanka mąk bezglutenowych (przemysłowa)

  • Smak/konsystencja: zrównoważona, stworzona w celu zastąpienia mąki pszennej 1:1
  • Idealna dla: osób szukających praktyczności
  • Wskazówka: Sprawdź składniki! Najlepsze z nich są wolne od dodatków i oparte na naturalnych mąkach.

Idealne kombinacje (aby zastąpić 1 filiżankę mąki pszennej)

Podstawą domowej mieszanki może być

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki słodkiej mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej lub psyllium (opcjonalnie, do wiązania)

Dokonaj strategicznego wyboru

Nie ma "jednej" najlepszej mąki bezglutenowej: kluczem jest poznanie profilu każdej z nich i łączenie ich zgodnie z przeznaczeniem przepisu. Z czasem zrozumiesz, które kombinacje najlepiej sprawdzają się w przypadku puszystych ciast, miękkich chlebów lub chrupiących wypieków, a rezultat będzie znacznie smaczniejszy i bardziej pożywny.

Komentarze

Oceń artykuł:

MirellaMirella
Jestem odpowiedzialna za redakcję w Petitchef (Portugalia i Brazylia) i wielką pasjonatką podróży oraz gastronomii światowej, zawsze w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń. Jednak, choć uwielbiam odkrywać pyszności różnych kultur, kuchnia mojej mamy zawsze będzie moją ulubioną – z tym unikalnym smakiem, który potrafi stworzyć tylko ona.