Jedzenie więcej zimą to nie mit - oto dlaczego!

zagłosuj teraz

Kiedy nadchodzi zima, pogoda nie sprzyja już spędzaniu wieczorów na świeżym powietrzu - wręcz przeciwnie. Dobry koc, ulubiony film w telewizji i przede wszystkim JEDZENIE. Jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie, gdy nadchodzi zimna pogoda, staje się głównym zajęciem, do tego stopnia, że masz wrażenie, że to wszystko, co robisz. Niektórzy powiedzą, aby uspokoić swoje sumienie, że to rozgrzewa, podczas gdy inni powiedzą, że dobry posiłek jest źródłem komfortu. Wszystko to prawda, a oto kilka innych powodów, dla których zimą je się więcej ;)


Twoje ciało cię o to prosi!

Twoje ciało cię o to prosi!

Jedzenie więcej, aby utrzymać ciepło ciała, nie jest mitem. Zimą organizm zużywa dużo energii na utrzymanie ciepła. Kaloriespalane, więc musimy wypełnić nasze żołądki.

Światło również wpływa na nasz apetyt. Niektóre hormonystymulowane w zależności od pory roku, a pod koniec roku serotonina (nastrój i dobre samopoczucie) jest produkowana masowo. Co zrobić, by była ona jak najbardziej nasycona? Twojemu dietetykowi nie spodoba się ta odpowiedź, ale musisz jeść węglowodany. Aby zrównoważyć to wszystko, regularne ćwiczenia mogą oczywiście pomóc, ale często zimą jesteś, co zrozumiałe, leniwy...


To wszystko jest też w twojej głowie!

To wszystko jest też w twojej głowie!

Zima jest często synonimem ciosu dla morale. Zimno, zła pogoda, nie jest zbyt wesoło, więc często źródłem pocieszenia jest jedzenie. Według nauk medycznych depresja zimowa dotyka 18% światowej populacji. To coś więcej niż tylko syndrom lub "bout de blues", to choroba, która może mieć znaczący wpływ na codzienne życie osób na nią cierpiących. Czekolada znajduje się na szczycie listy pokarmów pocieszających, zaraz za nią plasują się lody i chipsy. Ale jedzenie na pocieszenie nie musi oznaczać śmieciowego jedzenia: na przykład zupy mogą podnieść na duchu.


Kliknij tutaj, aby poznać przepis na zupę idealną na zimę.

Talerze pełne jedzenia

Talerze pełne jedzenia

Listopad, grudzień i styczeń to miesiące świąt i obfitych posiłków. Posiłki są bogatsze, a winne przyjemności są mniej winne. Na przykład w Boże Narodzenie stoły są przepełnione mięsem, owocami morza, foie gras, zapiekankami, serami, deserami i napojami alkoholowymi. Nie inaczej jest w Nowy Rok! W końcu to czas na odrobinę nadmiaru przy jednoczesnym utrzymaniu więzi społecznych, które rozgrzewają nas zimą. Dlaczego więc się pozbawiać?


Inne pomysły na zafundowanie sobie przyjemności zimą:


Komentarze

Oceń artykuł: