Czekoladowe krówki jabłkowe, super prosty deser z zaledwie 2 składników!
zagłosuj teraz
Po wersji gruszkowej, którą pokochaliśmy, odkryj naszą super wykwintną krówkę jabłkowo-czekoladową! To zawsze te same dwa składniki: owoce (w tym przypadku jabłka) i czekolada. Bez dodatku cukru, idealne na przekąskę z dziećmi lub ekspresowy deser :) Wykonaj poniższe czynności:
Składniki
4
Materiały
- 1 obieraczka
- 1 nóż
- 1 deska
- 1 patelnia
- 1 rozdrabniacz
- 1 tortownica o średnicy 14,5 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania5 min
Obierz i posiekaj jabłka.
Podsmaż kawałki jabłka na gorącej patelni, aż się roztopią.
*Ten krok jest opcjonalny, ale preferowany.Przełóż kawałki prażonego jabłka do rozdrabniacza.
Rozpuść czekoladę i wlej do rozdrabniacza.
Zmiksować do uzyskania grudkowatej konsystencji.
*Pokrój jabłka tak drobno, jak to możliwe. Możesz jednak zachować większe kawałki jabłka.Wlej masę do wyłożonej tortownicy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wyjmij z formy, ostrożnie zdejmij papier do pieczenia i gotowe!
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować z innymi owocami?
Tak, można! Polecamy gruszki i persymony!
Czy można przygotować pojedyncze desery kremowe?
Tak, można: przelej masę do foremek przed włożeniem ich do lodówki (czas leżakowania pozostanie taki sam).
Jak udekorować deser jabłkowo-czekoladowy?
Możesz na przykład pokroić plasterki jabłka za pomocą mandoliny lub przykryć je startym kokosem!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!
Oceń ten przepis