Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do azji!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
2 h 1 m

Gotowy na podróż bez wychodzenia z kuchni? Te kebaby z kurczaka z sosem satay są właśnie tym, czego potrzebujesz! Delikatny kurczak, marynowany w mieszance przypraw, która sprawia, że na samą myśl o nim ślinka cieknie, a następnie grillowany do perfekcji :) A sos? Mała bomba smaku z masłem orzechowym, delikatnym mlekiem kokosowym, odrobiną czerwonego curry dla pikanterii i nutą limonki dla równowagi. Jest kremowy, pyszny i super uzależniający! Podawać z odrobiną ryżu, kilkoma chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną kolendry dla świeżości.

Składniki

2

Marynata:

Sos satay:

Dodatki i polewy (opcjonalnie):

Materiały

  • miska na sałatkę
  • folia spożywcza
  • tłuczek do czosnku
  • łyżeczka
  • tarka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • szpikulce do szaszłyków (tutaj 6)
  • patelnia
  • rondel
  • trzepaczka
  • szpatułka

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania16 min
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 1Marynata:
    Imbir obrać łyżeczką i zetrzeć na tarce.
    *Tutaj użyliśmy połowy obranego kawałka.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 2Umieść olej, sól, pieprz, curry, kurkumę, kolendrę, starty imbir i zmiażdżony czosnek w misce i dobrze wymieszaj.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 3Pokrój kurczaka w drobną kostkę i dodaj do miski. Dobrze wymieszać i odcedzić przed schłodzeniem przez co najmniej 1 godzinę.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 4Sos satay:
    W rondelku wymieszać olej, masło orzechowe, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, sok z limonki, miód, sos sojowy i zmiażdżony czosnek.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 5Postaw rondel na ogniu i doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu mieszać, aby zapobiec przywieraniu sosu. Zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 6Ryż:
    Gotować ryż z 1,5-krotnością jego objętości w wodzie przez 10 minut, pod przykryciem.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 7Szaszłyki:
    Z zamarynowanych kawałków kurczaka uformować szaszłyki, wbijając je w szpikulce do szaszłyków.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 8Umieść kebaby na dużej, rozgrzanej patelni na średnim ogniu i smaż przez 4 minuty z każdej strony.
    *W razie potrzeby dostosuj czas gotowania, przewracając je, gdy boki będą złotobrązowe.
  • Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do Azji! - Przygotowanie krok 9Podawać kebaby z ryżem i sosem na boku. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.

Obserwacje

Jak przechowywać sos satay?

Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 5 dni. Nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, więc będzie przechowywany przez długi czas.

Jak przechowywać kebaby z kurczaka?

Można je przechowywać do 3 dni w lodówce w folii spożywczej lub szczelnym pojemniku.

Czym mogę zastąpić kurczaka?

Możesz zastąpić go warzywami lub tofu w wersji wegetariańskiej, wołowiną lub rybą - wszystko jest możliwe!

Czego mogę użyć zamiast ryżu?

Możesz zastąpić go na przykład makaronem ryżowym lub komosą ryżową!

Czy to danie można zamrozić?

Tak, można zamrozić ugotowane kebaby, gotowy sos, a nawet ryż! Zalecamy jednak użycie świeżych dodatków i dodanie kolendry oraz posiekanych orzeszków ziemnych tuż przed podaniem!

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: