Kebaby z kurczaka i ich sos satay, kulinarna podróż do azji!
Gotowy na podróż bez wychodzenia z kuchni? Te kebaby z kurczaka z sosem satay są właśnie tym, czego potrzebujesz! Delikatny kurczak, marynowany w mieszance przypraw, która sprawia, że na samą myśl o nim ślinka cieknie, a następnie grillowany do perfekcji :) A sos? Mała bomba smaku z masłem orzechowym, delikatnym mlekiem kokosowym, odrobiną czerwonego curry dla pikanterii i nutą limonki dla równowagi. Jest kremowy, pyszny i super uzależniający! Podawać z odrobiną ryżu, kilkoma chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną kolendry dla świeżości.
Składniki
Marynata:
Sos satay:
Dodatki i polewy (opcjonalnie):
Materiały
- miska na sałatkę
- folia spożywcza
- tłuczek do czosnku
- łyżeczka
- tarka
- nóż
- deska do krojenia
- szpikulce do szaszłyków (tutaj 6)
- patelnia
- rondel
- trzepaczka
- szpatułka
Przygotowanie
Marynata:
Imbir obrać łyżeczką i zetrzeć na tarce.
*Tutaj użyliśmy połowy obranego kawałka.Umieść olej, sól, pieprz, curry, kurkumę, kolendrę, starty imbir i zmiażdżony czosnek w misce i dobrze wymieszaj.
Pokrój kurczaka w drobną kostkę i dodaj do miski. Dobrze wymieszać i odcedzić przed schłodzeniem przez co najmniej 1 godzinę.
Sos satay:
W rondelku wymieszać olej, masło orzechowe, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, sok z limonki, miód, sos sojowy i zmiażdżony czosnek.Postaw rondel na ogniu i doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu mieszać, aby zapobiec przywieraniu sosu. Zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje.
Ryż:
Gotować ryż z 1,5-krotnością jego objętości w wodzie przez 10 minut, pod przykryciem.Szaszłyki:
Z zamarynowanych kawałków kurczaka uformować szaszłyki, wbijając je w szpikulce do szaszłyków.Umieść kebaby na dużej, rozgrzanej patelni na średnim ogniu i smaż przez 4 minuty z każdej strony.
*W razie potrzeby dostosuj czas gotowania, przewracając je, gdy boki będą złotobrązowe.Podawać kebaby z ryżem i sosem na boku. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.
Obserwacje
Jak przechowywać sos satay?
Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 5 dni. Nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, więc będzie przechowywany przez długi czas.
Jak przechowywać kebaby z kurczaka?
Można je przechowywać do 3 dni w lodówce w folii spożywczej lub szczelnym pojemniku.
Czym mogę zastąpić kurczaka?
Możesz zastąpić go warzywami lub tofu w wersji wegetariańskiej, wołowiną lub rybą - wszystko jest możliwe!
Czego mogę użyć zamiast ryżu?
Możesz zastąpić go na przykład makaronem ryżowym lub komosą ryżową!
Czy to danie można zamrozić?
Tak, można zamrozić ugotowane kebaby, gotowy sos, a nawet ryż! Zalecamy jednak użycie świeżych dodatków i dodanie kolendry oraz posiekanych orzeszków ziemnych tuż przed podaniem!