Czy nadal myjesz surowego kurczaka? Oto dlaczego powinieneś natychmiast przestać

Wiele osób uważa, że mycie surowego kurczaka przed gotowaniem jest niezbędne, nie tylko ze względu na różowawy płyn zwany "purge" w opakowaniu. Jednak według eksperta kulinarnego z Perdue Farms, praktyka ta jest nie tylko niepotrzebna, ale także potencjalnie niebezpieczna ze względu na ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego (Perdue Farms, źródło USDA). Wyjaśnimy to ;).
Przestarzały zwyczaj kulinarny: Dlaczego nasi przodkowie myli kurczaki?
Początki tego zwyczaju sięgają czasów, gdy procedury przetwarzania kurczaków były znacznie mniej zaawansowane niż obecnie. Do lat 70. większość gospodarstw domowych albo zabijała własny drób, albo zatrudniała do tego rolników. Następnie stosowano mycie w celu wyeliminowania zanieczyszczeń, brudu i patogenów(USDA, 2024). Jednak wraz z postępem w przemyśle rolno-spożywczym, komercyjny kurczak jest obecnie dokładnie czyszczony podczas przetwarzania, co czyni tę praktykę przestarzałą. Praktyka ta utrzymuje się jednak w niektórych kulturach, często przekazywana przez stare przepisy (Perdue Farms, źródło USDA).
Niebezpieczeństwa związane z myciem surowego kurczaka: niewidoczne ryzyko w kuchni
Chris Moyer, szef kuchni w Perdue Farms, ostrzega przed myciem surowego kurczaka:"Wiemy, że mycie kurczaka jest kuszące, ale proszę, nie rób tego". Głównym zagrożeniem jest zanieczyszczenie krzyżowe. Wynika to z faktu, że woda do płukania może rozprzestrzeniać bakterie, takie jak Salmonella i Campylobacter, na powierzchnie kuchenne, zwiększając ryzyko zatrucia pokarmowego(CDC, 2023).
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) definiuje zanieczyszczenie krzyżowe jako "przenoszenie szkodliwych bakterii do żywności za pośrednictwem innych produktów spożywczych, niewłaściwie obsługiwanych desek do krojenia i przyborów kuchennych"(USDA, 2024). Aby ograniczyć to ryzyko, konieczne jest zdezynfekowanie wszystkich powierzchni mających kontakt z surowym kurczakiem i przyjęcie dobrych praktyk higienicznych.
Dobre praktyki postępowania z surowym kurczakiem: prawidłowe odruchy
Aby zapewnić bezpieczne obchodzenie się z kurczakiem, oto kilka porad ekspertów:
- Oddzielaj żywność: unikaj kontaktu surowego kurczaka z inną żywnością, w tym z jego opakowaniem i wszelkimi powierzchniami, których dotyka.
- Dezynfekuj powierzchnie: używaj gorącej wody z mydłem do mycia rąk, przyborów kuchennych i powierzchni roboczych przed i po kontakcie z kurczakiem. Wysokotemperaturowy cykl zmywania w zmywarce jest idealny do dezynfekcji przyborów kuchennych i desek do krojenia.
- Używaj specjalnej deski do krojenia: preferuj nieporowatą deskę i używaj kodu kolorystycznego (często żółtego), aby zarezerwować deskę wyłącznie dla surowego kurczaka.
Wreszcie, aby zapewnić bezpieczne gotowanie, konieczne jest użycie termometru do żywności. USDA zaleca temperaturę wewnętrzną 74°C dla kawałków kurczaka i 82°C dla kawałków z kością. Ponadto surowy kurczak powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 4°C i nie powinien być pozostawiony w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny (USDA, 2024).
Inne artykuły pomagające uniknąć utraty piór:
.Komentarze
