Karmienie uzupełniające: mity i fakty, które powinni znać rodzice

zagłosuj teraz
Karmienie uzupełniające: mity i fakty, które powinni znać rodzice

Karmienie uzupełniające (CF) wyznacza kluczowy moment w rozwoju niemowląt. Jako matki często słyszymy pełne dobrych intencji zwroty i porady przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak wiele z tych zaleceń opiera się na tradycji i nie zawsze pokrywa się z aktualnymi poradami dietetyków i pediatrów. Poniżej wymieniamy niektóre z najczęściej słyszanych zwrotów i obalamy niektóre z najczęstszych mitów. Ponadto oferujemy informacje oparte na dowodach naukowych i oficjalnych zaleceniach, abyś nie dał się na nie nabrać tylko z powodu braku informacji.


"Dodaj trochę soli, aby nadać mu więcej smaku".

Dodawanie soli do żywności dla niemowląt nie jest zalecane, a oto dlaczego:

  • Nerki dziecka poniżej pierwszego roku życia nie są gotowe do przetwarzania sodu w dużych ilościach, co może przyczynić się do długoterminowych problemów z nerkami i układem krążenia.
  • Niemowlęta mają predyspozycje do delektowania się naturalnymi smakami żywności.
  • Zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest jasne: unikaj soli do 12 miesiąca życia. Po tym okresie należy ograniczyć jej stosowanie, utrzymując spożycie poniżej poziomów zalecanych dla ich wieku. Więcej informacji można znaleźć w przewodniku WHO.

"Trochę cukru jest nieszkodliwe".

Podczas gdy sporadyczne małe ilości nie są niebezpieczne, ważne jest, aby zapobiegać wczesnemu rozwojowi preferencji dzieci do słodyczy. Częste spożywanie cukru może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, nadwagi, insulinooporności i otyłości. Ponadto wiele produktów spożywczych zawiera już naturalne cukry (owoce, mleko), które są wystarczające do zaspokojenia potrzeb energetycznych małych dzieci. Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) dostarcza więcej informacji na temat zagrożeń związanych z nadmiarem cukru w swoim przewodniku na temat żywienia dzieci.


"Dzieci naturalnie wolą słodkie rzeczy".

Prawdą jest, że dzieci mają wrodzoną predyspozycję do słodkich smaków, ponieważ mleko matki lub mleko modyfikowane jest słodkie. Nie oznacza to jednak, że powinny spożywać więcej słodkich pokarmów. Podniebienie kształtuje się już w okresie niemowlęcym, dlatego ważne jest, aby od samego początku karmienia uzupełniającego oferować szeroką gamę smaków. Pomaga to dziecku zaakceptować mniej słodkie smaki, takie jak warzywa.


"Jeśli odmawia jedzenia, to znaczy, że mu nie smakuje".

Ten mit może prowadzić do frustracji i przedwczesnego zaprzestania wprowadzania nowych pokarmów. To normalne, że dzieci potrzebują czasu, aby się przyzwyczaić. Według badań, dziecko może potrzebować nawet 15 razy spróbować danego pokarmu, zanim go zaakceptuje. Kluczem jest, aby się nie poddawać i nadal oferować jedzenie w pozytywny, niewymuszony sposób.


"Karmienie uzupełniające powinno rozpocząć się dokładnie w wieku 6 miesięcy".

Chociaż ogólnym zaleceniem jest rozpoczęcie CA w wieku około 6 miesięcy, najważniejsze jest, aby dziecko wykazywało wyraźne oznaki gotowości. Oznaki te obejmują

  • Siadanie przy minimalnym wsparciu.
  • Wykazywanie zainteresowania jedzeniem (próby jego podnoszenia).
  • Utrata odruchu wyciskania (automatyczne wypychanie pokarmu językiem).

W przypadku wcześniaków ważne jest, aby wprowadzanie pokarmów stałych było dostosowane do ich wieku i rozwoju. Nie wahaj się skonsultować z pediatrą, aby rozpocząć karmienie uzupełniające.

Karmienie uzupełniające powinno rozpocząć się dokładnie w wieku 6 miesięcy .

"Unikaj alergizujących pokarmów, dopóki nie będą starsze".

Aktualne dowody, takie jak te zebrane przez Hiszpańskie Towarzystwo Immunologii Klinicznej i Alergologii Dziecięcej (SEICAP), sugerują, że wczesne wprowadzanie pokarmów alergizujących (takich jak jajka, orzeszki ziemne lub ryby) , po wystąpieniu CA, może zmniejszyć ryzyko rozwoju alergii. Powinno się to odbywać pod nadzorem pediatry, zwłaszcza jeśli w rodzinie występowały przypadki alergii.


"Daj mu płatki, żeby lepiej spał".

Nie ma naukowych dowodów na poparcie tego twierdzenia. Ponadto, podawanie stałych pokarmów przed 6 miesiącem życia lub zanim dziecko będzie na nie gotowe, może zwiększyć ryzyko zadławienia, problemów trawiennych i otyłości. Jakość snu dziecka zależy od wielu czynników, nie tylko od karmienia.


"Lepiej jest przedłużyć stosowanie puree poza pierwszy rok".

Puree mogą być początkowym sposobem wprowadzania pokarmów, ale nie powinny być kontynuowane po 8-10 miesiącu życia jako jedyna konsystencja. Od tego wieku dzieci potrzebują grudkowatych lub stałych pokarmów, aby rozwinąć umiejętności żucia i przyzwyczaić się do różnych tekstur. Opóźnianie tego przejścia może utrudnić im przyjmowanie pokarmów stałych w późniejszym okresie życia. Przed rozpoczęciem tego etapu dowiedz się , jak oferować dziecku pokarmy stałe (jakie pokarmy mogę wprowadzać w zależności od wieku dziecka, gotowania, alergenów, krojenia itp.


"Miód jest bezpieczny, ponieważ jest naturalny".

Konieczne jest unikanie miodu u dzieci poniżej pierwszego roku życia. Miód może zawierać zarodniki Clostridium botulinum, bakterii wywołującej botulizm niemowląt, poważną chorobę, która może prowadzić do paraliżu mięśni i może zagrażać życiu naszego dziecka.


"Rośliny strączkowe powodują gazy i nie powinny być spożywane w nocy".

Jest to powszechny mit, ale bezpodstawny. Dobrze ugotowane rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka i błonnika i mogą być podawane od 6 miesiąca życia. Kluczem jest ich odpowiednie ugotowanie, aby ułatwić trawienie. Nie ma ograniczeń czasowych dotyczących ich spożycia.


Więc...

Żywienie uzupełniające to ekscytujący etap, w którym możemy pomóc naszym dzieciom rozwinąć zdrowe nawyki, które będą im towarzyszyć przez całe życie. Opieranie naszych decyzji na dowodach naukowych i konsultowanie się z pediatrą w razie wątpliwości jest kluczem do zagwarantowania zdrowia i dobrego samopoczucia naszych dzieci.


Komentarze

Oceń artykuł: