Twoi goście będą zachwyceni tym łatwym w przygotowaniu dodatkiem!
zagłosuj teraz
Pokrojona w plasterki lub starta marchewka to dobrze znany widok, więc dzięki temu przepisowi możesz zmienić swoje podejście do marchewki. Nie zawsze łatwo jest wykazać się pomysłowością, jeśli chodzi o dodatki, które zwykle pomija się przy daniu głównym. Miód, sok z klementynki i HOP, marchewki wyjdą z piekarnika, wyglądając bardziej elegancko niż kiedykolwiek, a Twoi goście będą zachwyceni rezultatem! Oto jak przygotować je krok po kroku:
Składniki dla 4 osób:
- 400 g marchwi
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 bouquet garni (lub 2 liście laurowe)
- sól
- Pieprz
Winegret
- 2 klementynki (w sezonie)
- 25 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- Sól
- Pieprz
Wymagane przybory :
- Nóż
- Naczynie żaroodporne
- Deski do krojenia
- Drewniane łyżki
- Folia aluminiowa
Przygotowanie krok po kroku :
- Przygotowanie i podgrzewanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C i umyj marchewki.
- Stwórz efekt akordeonu
Umieść marchewkę między 2 deskami (lub 2 drewnianymi łyżkami) i wykonaj drobne nacięcia, nie przecinając jej do końca.
- Przygotuj formę
Natłuść formę, a następnie umieść w niej marchewki, czosnek, bouquet garni, sól i pieprz.
- Piec w piekarniku
Przykryć folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Zdjąć folię, zamieszać i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
- Przygotować sos
Zetrzeć klementynki, wycisnąć sok i roztopić masło. W misce wymieszać skórkę, sok, masło, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia.
- Wykończenie
Polej marchewki sosem i piecz przez kolejne 15 minut na złoty kolor. I gotowe!
Inne pomysły na przystawki:
Komentarze
Oceń artykuł:
Brak komentarzy!