Twoi goście będą zachwyceni tym łatwym w przygotowaniu dodatkiem!

zagłosuj teraz
Twoi goście będą zachwyceni tym łatwym w przygotowaniu dodatkiem!
Pokrojona w plasterki lub starta marchewka to dobrze znany widok, więc dzięki temu przepisowi możesz zmienić swoje podejście do marchewki. Nie zawsze łatwo jest wykazać się pomysłowością, jeśli chodzi o dodatki, które zwykle pomija się przy daniu głównym. Miód, sok z klementynki i HOP, marchewki wyjdą z piekarnika, wyglądając bardziej elegancko niż kiedykolwiek, a Twoi goście będą zachwyceni rezultatem! Oto jak przygotować je krok po kroku:

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g marchwi
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bouquet garni (lub 2 liście laurowe)
  • sól
  • Pieprz

Winegret

  • 2 klementynki (w sezonie)
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • Sól
  • Pieprz

Wymagane przybory :

  • Nóż
  • Naczynie żaroodporne
  • Deski do krojenia
  • Drewniane łyżki
  • Folia aluminiowa

Przygotowanie krok po kroku :

  • Przygotowanie i podgrzewanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C i umyj marchewki.

  • Stwórz efekt akordeonu

Umieść marchewkę między 2 deskami (lub 2 drewnianymi łyżkami) i wykonaj drobne nacięcia, nie przecinając jej do końca.

  • Przygotuj formę

Natłuść formę, a następnie umieść w niej marchewki, czosnek, bouquet garni, sól i pieprz.

  • Piec w piekarniku

Przykryć folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Zdjąć folię, zamieszać i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.

  • Przygotować sos

Zetrzeć klementynki, wycisnąć sok i roztopić masło. W misce wymieszać skórkę, sok, masło, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia.

  • Wykończenie

Polej marchewki sosem i piecz przez kolejne 15 minut na złoty kolor. I gotowe!




Inne pomysły na przystawki:


Komentarze

Oceń artykuł: