Ciasto kawowo-porzeczkowe
vote now
Zapraszam na orzeźwiające ciasto. Biszkopt kawowy z porzeczkami i bitą śmietaną. Na upalne dni do kawy.
Składniki:biszkopt:- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 ml kawy rozpuszczalnej
- 2 galaretki niebieskie
- 0,5 kg porzeczek
- 400 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- kwadratowa forma (20 cm)
Przygotowanie: Biszkopt:Żółtka zmiksować z cukrem pod koniec ucierania wlewamy strumykiem kawę mieszając cały czas . Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy na żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Porzeczki myjemy, oczyszczamy z gałązek. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i czekamy aż będzie tężeć. Następnie łączymy z porzeczkami i wykładamy na biszkopta. Wkładamy do lodówki aby stężała.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder dalej miksując dodajemy żelatynę. Wykładamy na warstwę z porzeczkami i wkładamy do lodówki. Na wierzch posypujemy startą czekoladę.
Składniki:biszkopt:- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 40 ml kawy rozpuszczalnej
- 2 galaretki niebieskie
- 0,5 kg porzeczek
- 400 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- kwadratowa forma (20 cm)
Przygotowanie: Biszkopt:Żółtka zmiksować z cukrem pod koniec ucierania wlewamy strumykiem kawę mieszając cały czas . Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy na żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Porzeczki myjemy, oczyszczamy z gałązek. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i czekamy aż będzie tężeć. Następnie łączymy z porzeczkami i wykładamy na biszkopta. Wkładamy do lodówki aby stężała.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder dalej miksując dodajemy żelatynę. Wykładamy na warstwę z porzeczkami i wkładamy do lodówki. Na wierzch posypujemy startą czekoladę.
moje przepisy - ania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!