Ciasto Mrówka

vote now
Ciasto Mrówka

Witajcie po długiej przerwie! :)
Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka.
Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam.
Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;)
Polecam i życzę smacznego! :)
Blaszka 22x33cm

Składniki:
Biszkopt:4 jajka +2 żółtka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa:5 białek3/4 szklanki cukruszklanka maku100g wiórków kokosowych Piana kokosowa:5 białek3/4 szklanki cukru200g wiórków kokosowych Masa budyniowa:8 żółtek3 i 1/2 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek cukrucukier waniliowy320g miękkiego masła Dodatkowo:pół słoika dżemu z czarnej porzeczkipół tabliczki czekolady Wykonanie: Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta.
Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego mleka oraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek i mąki, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Piana makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy, aż piana będzie lśniąca i puszysta. Dodajemy mak i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Piana kokosowa: Białka ubijamy z cukrem tak jak w pianie makowej. Dodajemy wiórki, mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Wszystkie blaty odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując.
Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Przełożenie ciasta:
Układamy kolejno:Biszkopt
Dżem
1/3 masy budyniowej
Piana makowa
1/3 masy budyniowej
Piana kokosowa
Masa budyniowa
Czekolada

Ciacho na widelcu
C Czerwona Porzeczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+